Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Predstavljena  stručna analiza (foto Zelena akcija)

Stručna analiza DOOR-a:
Plomin C je ekonomski neisplativ projekt

Predstavljena stručna analiza (foto Zelena akcija)
Predstavljena  stručna analiza (foto Zelena akcija)

Predstavljena stručna analiza (foto Zelena akcija)

 – Stručna analiza potvrdila: Čak i uz zanemarivanje utjecaja na zdravlje i okoliš, Plomin C je ekonomski neisplativ projekt! – stoji u priopćenju Zelene akcije nakon današnjeg predstavljanja rezultata analize ekonomske isplativosti projekta Plomin C. Priopćenje, kojeg potpisuje Toni Vidan iz Zelene akcije, objavljujemo u cijelosti. Nadalje, klikom  ovdje možete razmotriti čitavu analizu na 68 stranica, a  ovdje sažetak analize na četiri stranice.    Tu su i poveznice na prezentaciju  dr.sc. Božičević Vrhovčak , te na prezentaciju Tonija Vidana.

Analiza troškova i koristi izgradnje termoelektrane „Plomin C“ pokazuje da ova termoelektrana na ugljen donosi veće društvene troškove nego koristi, da je projekt preosjetljiv na kritične parametre te da se, čak i uz upitno vrednovanje utjecaja Plomina C na zdravlje i okoliš, ne preporuča njegova provedba. Rezultat ekonomske analize je da projekt počinje generirati negativni novčani tijek već u prvih 10 godina rada. Zelena akcija pozdravlja Vladino uvođenje „privremenog moratorija“ na izgradnju termoelektrana, ali smatra da je ova analiza dokaz da je nužno trajno odbaciti ideju o izgradnji Plomina C.
Očekivanja kako će jeftina nafta zaustaviti ulaganja u obnovljive izvore energije nisu se ostvarila, nego upravo suprotno, investicije u obnovljive izvore rastu, a energija koju proizvode je sve jeftinija i dostupnija. Time fosilni energenti, a i termoelektrane na ugljen postaju sve neisplativije i sve više se napuštaju. Plomin C i energetska politika su test za novu Vladu, na kojoj će se pokazati da li je sposobna prepoznati trendove u gospodarstvu te osigurati kvalitetan razvoj Hrvatske.
Analiza, čiji izrađivač je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a naručitelj Zelena akcija, predstavljena je danas u Zagrebu. S obzirom da je nekoliko posljednjih Vlada u suradnji s HEP-om godinama zagovaralo izgradnju Plomina C, tvrdeći da se radi o nužnom i isplativom projektu, Zelena akcija je naručila izradu ove Analize kako bi se navedene tvrdnje zagovornika Plomina C napokon provjerile. Za izradu Analize korišteni su službeni podaci, uključujući i podatke HEP-a, procjene relevantnih međunarodnih institucija i javno dostupni podaci iz drugih izvora. Korištena metodologija propisana je Provedbenom uredbom Europske komisije, Vodičem za analizu troškova i koristi investicijskih projekta Europske komisije te uputama Europske investicijske banke za ekonomsko vrednovanje projekata.
Osim dokazane ekonomske neisplativosti, Plomin C potrebno je odbaciti i i zbog negativnog utjecaja na okoliš, utjecaja na klimatske promjene, povećanja ovisnosti o uvoznom ugljenu te činjenice da mu se protivi velika većina građana.
Navedenu Analizu poslat ćemo Vladi, nadležnim saborskim odborima i HEP-u. Vjerujemo kako je ovo konačna potvrda da od izgradnje Plomina C treba trajno odustati te se usmjeriti prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.
S nedavne prosvjedne akcije u Istri (foto Zelena Istra)

S nedavne prosvjedne akcije u Istri (foto Zelena Istra)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI