Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
KULTURA
Srce Šibenika od sinoć je spojeno na infuziju

Srce Šibenika od sinoć je spojeno na infuziju

Bili smo na otvorenju valentinovske izložbe “Srce.” u Studiju galerije Krševan.

20160214_185202

Nakon jučerašnjeg konstantnog medijskog i društveno-mrežnog bombardiranja srcima u svim mogućim varijacijama, za kraj dana Šibenčane je čekao završni valentinovski udarac. I pritom ne mislimo na Crvenu jabuku u dvorani na Badekinu, to bi ipak bio udarac od kojeg se ne bismo tako lako oporavili. Mislimo na stotine srca raznih veličina i od raznih materijala, koji su od sinoć izloženi u Studiju galerije Krševan. Od izložbe nazvane „Srce.“ drugo se, uostalom, nije ni očekivalo.
Srce točka. U izvedbi mladih kreativaca, abecednim redom: Danijel Hrg, Magdalena Šetka i Matea Šupe, koja bi radije da je se zove umjetničkim imenom Matea Melody. Vodeći se parolom „srce je naše šesto osjetilo“, koju je skovala Dorotea Hrg, Danijelova 7-godišnja kći, umjetnička trojka poigrala se sa srcima, dajući djeci iz dječjih vrtića „Sunce“ i „Pčelice“, a potom i srednjoškolcima iz „Turističke“ i „Medicinske“, da napišu što je za njih srce. Zatim su polijepili srca po podu, gdje smo ih svi gazili, ali nijedno na kraju nije bilo slomljeno. Polijepili su i fotografije koje su im Facebook prijatelji slali, a na kojima su tragovi u snijegu, ljuske od oraha i svi ostali kadrovi koji na neki način ocrtavaju siluete srca.
A da ne ispadne da su Hrg, Šetka i Melody samo iskoristili kreativnost drugih, a da sami ništa nisu napravili, u stražnjoj prostoriji galerije izložena je središnja instalacija. Ogromno srce spojeno na infuziju. Srce Šibenika, kako nam je bilo rečeno, a moglo se i shvatiti budući da su preko njega išli slajdovi sa starim fotografijama grada.
– Ovo je postojeće gradsko srce koje je svima veliko i koje na određeni način treba oživjeti, pa je spojeno na infuziju – objašnjavao je Danijel Hrg, uz glasne otkucaje puštene sa zvučnika. Srce je spojeno na kavu, ljubav, gušt, đir i razgovor.
– To je poziv ljudima da dođu u grad, druže se i zabavljaju – rekao je Hrg, koji je tako, možda i nesvjesno, vječnu temu revitalizacije stare gradske jezgre preselio u izložbeni prostor. Iza tog velikog gradskog srca skriva se i jedno malo, „koje raste i koje trebamo čuvati“.
Na otvorenju izložbe „Srce.“ bilo je i alkohola i kolača, a bio je i popriličan broj ljudi. Možda čak i rekordan otkad TRIS pohodi otvorenja šibenskih izložbi.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI