Neovisni novinarski portal
24.9.2020.
POLITIKA
Sindikat traži otpremnine za 600 radnika TLM-a, a onda i povratak na posao barem dijela njih

Sindikat traži otpremnine za 600 radnika TLM-a, a onda i povratak na posao barem dijela njih

Pravni zastupnik SMH Vedran Uranija i predsjednik SMH Vedran Dragičević (Fotoo: Tris/H. Pavić)
Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija i predsjednik SMH Vedran Dragičević (Foto: Tris/H. Pavić)

Sindikat metalaca Hrvatske s današnje konferencije za novinare u Šibeniku zatražio je prava za 600 radnika TLM-a koji su otišli na Zavod za zapošljavanje ili će tamo tek otići, te aktivnije uključivanje Vlade RH u rješavanje problema.

– U slučaju Šibenika i Šibensko-kninske županije došlo je do elementarne nepogode i katastrofe u smislu dezindustrijalizacije i okretanja nekim drugim djelatnostima za koje svi znamo da su nestabilne i da nisu one koje bi stvarale novu vrijednost u smislu zapošljavanja i stvaranja novca za punjenje državnog proračuna. Industrija je u ovom gradu potpuno uništena, na Zavodu za zapošljavanje se nalazi 460 radnika TLM-ove Tvornice valjanih proizvoda, a sprema se i otvaranje stečaja TLM-ove Tvornice prešanih proizvoda u kojoj je 109 radnika. Uključujući 50-ak radnika kojima još nije status riješen, iz  TLM-a će ih na birou biti 600 – rekao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, predstavljajući zahtjeve sindikata TLM-a koji se nalazi u stečaju i u pregovorima o najmu tvornice slovenskom Impolu i njene eventualne prodaje.

Sindikat zahtijeva da se radnicima isplate zaostale plaće, božićnice, regresi, jubilarne nagrade i otpremnine,  u ukupnom iznosu od oko 40 milijuna kuna ili nešto manje od 100.000 kuna po radniku, te da se nakon davanja tvornice u najam i nakon njene vjerojatne prodaje tu zaposle upravo bivši radnici.

– Podržat ćemo sve pregovore između Jadranske banke, koja je uz državu najveći vjerovnik, i Impola kao najvjerojatnijeg investitora, ali tražimo da se u njih uključi i Ministarstvo financija, odnosno država kao i da se u realnim okvirima nađe mogućnost da se ljudima isplate otpremnine. Namjera je stečajnog upravitelja da tvornicu da u zakup, a to bi se trebalo dogoditi do kraja idućeg tjedna. Taj zakup 9. ožujka treba potvrditi Skupština, a odlučujuće je da Ministarstvo financija i Vlada, država kao najveći vjerovnik, to potvrdi. Naša je želja je da to uspije – rekao je Dragičević.

Sindikat traži da u ugovoru o najmu ili prodaji bude potpisano da najmoprimac ili kupac ima obvezu zapošljavanja ljudi koji su u TLM-u već radili. Traži također da se u paketu s TLM-ovom Tvornicom valjanih proizvoda rješava i Tvornica prešanih proizvoda.

– Tražimo i da se država uključi na način da u stečajnom postupku prijavi svoja potraživanja, što nije do sada učinjeno,  u namjeri da se rješavanje problema ne vodi preko njihovih ureda, odnosno da za sve ono što će se događati ne budu oni odgovorni. Ako je izbjegavanje odgovornosti metoda rada bivše i sadašanje vlade, mi se oštro suprostavljamo tom pristupu – rekao je Dragičević.

– Prevariti ljude je lako. Do istine je teško doći. A poruka je sindikata metalaca Hrvatske, bez obzira kako se ova tragična priča završila, neće ostati na tome. Krivci za ovo što se dogodilo TLM-u , krivci za to što je uništena jedna industrija koja je profitabilna u svijetu, moraju se naći. Istina mora izaći na vidjelo. Mora! I to je zadatak nove vlade. Ja sam obavio neke razgovore u Vladi i mislim da nakon toga što oni uđu u kompletne informacije da će se i ta priča polako rješavati – rekao je Dragičević.

Pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija najavio je i sindikalne akcije.

– Sigurno je da ćemo poduzeti sve pravne radnje, a ako treba i najradikalnije sindikalne akcije u cilju očuvanja TLM-a. Ovaj sindikat nije želio stečaj, dogodio se kao nužno zlo. Predstečajna nagodba nije uspjela, napravilo se dosta grešaka, ali novi zakon od 15. rujna donosi bitnu novinu da stečajni upravitelj i država kao najveći vjerovnik imaju obvezu napraviti stečajni program i očuvati radna mjesta – rekao je Uranija.

– Po sistemu na koji je ugašen TLM, ugašena je cijela hrvatska ekonomija. Zato premijer Orešković i njegova Vlada imaju zadatak da naprave potpuno novu gospodarsku politiku, da spašavaju upravo ovakve firme. To se može i mora napraviti kroz nove investitore.  Puno ovisi o gospodinu Oreškoviću i ovo je sad javni poziv njemu i Vladi da se napravi jedna potpuno nova ekonomska politika koja će ovakvim tvrtkama dati prioritet, a ne baviti se nekakvim prepucavanjima i marginalnim stvarima, tko će biti ministar, tko je ustaša ili partizan – rekao je Uranija.

Politika prepucavanja dovela je do toga, kaže Uranija, da se zadnjih mjeseci 20.000 tvrtki nađe u stečaju, a 10.000 radnika na ulici.

– Ovo u TLM-u je prvorazeredan slučaj gdje se Vlada Tihomira Oreškovića može dokazati – rekao je Uranija.

Konferencija za novinare Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija za novinare Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI