Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA
Repovi ‘slučaja Rašković’: Županija prepolovila sredstva za financiranje političkih stranaka

Repovi ‘slučaja Rašković’:
Županija prepolovila sredstva za financiranje političkih stranaka

Županijska skupština - 16. veljače 2016. - Stipe Petrina (Foto Hrvoslav Pavić)

Županijska skupština – 16. veljače 2016. – Stipe Petrina (Foto Hrvoslav Pavić)

Šibensko-kninska Županijska skupština donijela je u utorak prve ovogodišnje dopune i izmjene svog proračuna, i to zbog održavanja izbora za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine, nakon što je Mirko Rašković s tog mjesta odstupio radi obnašanja nespojive dužnosti saborskog zastupnika. Novac se za izbore oduzima političkim strankama. Hoće li to ugroziti njihovu neovisnost?

Rebalansom proračuna odlučeno je da se prepolovi iznos namijenjen za financiranje političkih stranaka sa 800.000 kuna na 400.000, koji su proporcionalno dijeli s obzirom na zastupljenost pojedine stranke u Skupštini. – Nadam e da će ovih 400.000 kuna biti dovoljno za pokrivanje troškova izbora, ako se bude poštivo princip s posljednjih izbora za Vijeća srspke nacionalne manjine, ali ako budu otvorena sva biračka mjesta u cijeloj županiji troškovi rastu do dva milijuna kuna. Mi smatramo da nema smisla za ove izbore otvarati sva izborna mjesta i nadam se da će izborno povjerenstvo podržati taj stav – rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.  Prihodi i rashodi proračuna ostaju isti u iznosu od 105.459.142,75 kuna. Izmjene i dopune proračuna su bile kratke i jednostavne, ali ne i rasprava o njima.Županijska skupština - 16. veljače 2016. (Foto Hrvoslav Pavić) (18)

Nezavisni vijećnik Stipe Petrina pitao je odnosi li se ovo smanjenje iznosa za financiranje političkih stranaka samo na ovu godinu ili ostaje za stalno, te se požalio zašto što Šibensko-kninska županija iz svog proračuna mora platiti održavanje izbora za novog dožupana, odnosno ‘platiti taj jedan glas domoljubne koalicije u Hrvatskom saboru’. – Ako se bude poštivao izborni zakon taj glas domoljubne koalicije koštat će nas čak dva milijuna kuna, pa me zanima može li se to rastumačiti kao jedan oblik političke korupcije ili trgovanja političkim utjecajem. Ne treba zaboraviti da je gospodin Rašković prebjeg iz SDSS u Domoljubnu koaliciju. Pa me zanima jesu li sve te žrtve koje trpi Šibensko-kninska županija, a vidi se da će one iznositi od 400.000 do dva milijuna kuna,  samo u funkciji većine Somoljubne koalicije u Hrvatskom saboru – pitao je Petrina.

Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić narugao se Petrini da je i on prebjeg, koji je otišao iz Mosta, s tom razlikom da nije uspio doći u vladajuću većinu. Župan Goran Pauk odgovorio je da se razina financiranja političkih stranaka spušta za stalno, što je jedna od reformi koju Županija provodi samostalno. – Drugo pitanje je malo politizaranje,  ali radi se o zakonskoj odredbi.  Dok je zakon takav da biramo zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine tako će i biti – rekao je župan Pauk, podsjetivši da je odluku o izborima njegovog zamjenika donijela još bivša vlada.

Saborski zastupnik i bivši zamjenik župana Mirko Rašković (Foto: Tris/H. Pavić)

Saborski zastupnik i bivši zamjenik župana Mirko Rašković (Foto: Tris/H. Pavić)

Stipe Petrina je pozdravio želju za uštedama i naglasio kako je on osobno protiv svakog financiranja političkih stranaka iz javnih sredstava, ali se zapitao što će se dogoditi ako stranke ostanu bez tog novca.

– Hoće li se dogoditi kao i na državnoj razini da će opstati samo one političke opcije koje su u službi krupnog kapitala i financijera izvan Hrvatske? Nemojmo zaboraviti da je transparentno financiranje stranaka jedini je jamac da će svi izabrani vijećnici ili zastupnici na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini moći biti slobodni. Onog trena kad to financiranje, bez obzira na razinu, postane mutno, interesno, od nas neće biti ništa. Gdje će se voditi politika ove županije ako bude tako? Koja se stranka može financirati na županijskoj razini sa devet tisuća kuna? Novac nitko ne daje za ništa. Dogodit će se da će politika postati ovisna o kapitalu koji će dirigirati političke tokove u županiji. U državi je, na žalost, to već tako. On ih i dirigira, a to vidimo posebno iz ovog novog saziva Hrvatskog sabora – rekao je Petrina i predložio da se sazove posebna tematska sjednica Skupštine koja će raspraviti o novom prijedlogu regionalnog ustoja koji predviđa brisanje Šibensko-kninske županije, županijskom proračun koji je u konstantnom padu i o načinu financiranju političkih stranaka koji ugrožava njihovu samostalnost.

Županijska skupština - 16. veljače 2016. - župan Goran Pauk (Foto Hrvoslav Pavić)

Županijska skupština – 16. veljače 2016. – župan Goran Pauk (Foto Hrvoslav Pavić)

No, Odluka o izmjenama i dopunama proračuna prošla je sa 26 glasova za i 11 suzdržanih. U slijedećoj točci je raspodjeljeno 400.000 kuna za djelovanje političkih stranaka u 2016. godini. HDZ koji ima 17 vijećnika (od toga 3 žene) dobio je najviše – 161.682,17 kuna, Nezavisna lista Stipe Petrine sa osam vijećnika (od toga jedna žena) 75.700,90 kuna, SDP je za četiri vijećnika (od toga dvije žene) dobio je 39.252,32 kuna, SDSS za četiri vijećnika (od toga jedna žena) 38.317,74 kuna, HNS koji ima dva vijećnika (od toga jedna žena) 19.626,16 kuna, HSS za dva vijećnika 18.691,58 kuna, HSU za dva vijećnika 18.691,58 kuna, HSP AS s jednim vijećnikom 9.345,79 kn, HČSP s jednim vijećnikom 9.345,79, te kn HSLS s jednim vijećnikom također 9.345,79 kuna.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI