Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
KOMENTARI / POLITIKA
SDP-ov brod na pučini, bez kompasa: Dok Matić s Klemmom druguje, Milanović s Ostojićem i Komadinom ratuje

SDP-ov brod na pučini, bez kompasa:
Dok Matić s Klemmom druguje, Milanović s Ostojićem i Komadinom ratuje

SDP je post festum izbornog poraza nalik brodu izgubljenom na pučini, bez kompasa i s posve dezorijentiranom posadom koja svakim danom gubi članove a da to i ne opaža. Milanović u trci za još jedan mandat šefa SDP-a šamara dojučerašnje stranačke prijatelje i kolege, Zlatka Komadinu i Rajka Ostojića, samo zašto što mu oponiraju, a Predrag Matić odjednom, nakon više od godinu dana Golgote koju su mu priredili Glogoški i Klemm, odlazi na prijateljsko druženje sa suborcima u Klemmovu klet. Tko je tu lud?

sdp_1_11Svaki častan i razuman čovjek u ovoj zemlji ostao je konsterniran nedavnom izjavom prvog potpredsjednika Vlade, HDZ-ova prvokategornika Tomislava Karamarka, o moralu kao relativnoj, de facto irelevantnoj kategoriji u politici. Jer, po definiciji ( nažalost, ne i po praksi) politika je visoko moralan, častan i human posao, rad za opće dobro. Ali, to zbog čega smo se masovno snebivali slušajući Karamarka dok abolira krajnje nemoralne postupke nesuđenog ministra branitelja Mije Crnoje, ispostavlja se općim mjestom u hrvatskoj politici. Zar je moralno unutarstranačko razračunavanje SDP-ovih prvaka na javnoj sceni, otvoreno Milanovićevo šamaranje dojučerašnjih stranačkih prijatelja i suradnika koji su preko noći postali njegovi zakleti neprijatelji samo zato što su mu rivali ili oponenti u utrci za novi mandat da čelu stranke?

Nije li licemjerno, dvolično, nemoralno, veselo druženje bivšeg SDP- ova ministra Predraga Matića u kleti njegova dojučerašnjeg žestokog protivnika Josipa Klemma, koji mu je sa svojom šatorskom družbom u Savskoj 66 godinu i pol dana zagorčavao i posao i život? Ima pravo Karamarko, u hrvatskoj politici moral je doista sasvim relativna, bezmalo bi se reklo apstraktna kategorija…

Kako je Fred Matić postao branitelj tek kad je “pao”…

Dakle, Josip Klemm, prvi suradnik Đure Glogoškog iz „akcije šator“ što je imala za cilj svrgavanje ministra branitelja Predraga Freda Matića i njegovih suradnika, koji je s tom družbom iz Savske 66 prijetio državnim pučem i plinskim bocama na ulicama, pozvao je, u noći smjene novog ministra branitelja, rečenog Crnoje, šareno braniteljsko društvo u svoju klet na druženje. Među njima i Matića i SDP-ova Franka Vidovića. Na prijateljsku razmjenu mišljenja. Stigao je tu i predsjedničin savjetnik za braniteljska pitanja, Ante Deur. Bogme i Bandićev Demo, i Markač… I svi su se lijepo, srdačno i veselo družili. Štoviše, kako svjedoči Vidović čak su se usuglasili kako bi trebalo donijeti organski zakon o braniteljima a onda ukinuti Ministarstvo branitelja i supstituirati ga Uredom za branitelje pri Ministarstvu obrane.

Matić veli, doživio sam to kao neku vrst njihovog pranja savijesti zbog svega što su mi godinu i pol dana radili, „a ima u toj cijeloj priči i malo moga mazohizma”. A prije samo mjesec dana Matić je ispraćen iz ministarstva uvredama i pogrdama „šatoraša“ koji su zadnjih godinu i pol dana prijetili i njemu i njegovoj obitelji, pljuvali na njega, vrijeđali ga, štoviše, čak i osporavali njegov braniteljski status.
A sada, Matić se odaziva jer „dečki su ga pozvali na piće, pa zašto ne bi došao“, a Klemm tvrdi, Fred više nije ministar i protiv toga sam da ga se sada cipelari, on je sada hrvatski branitelj. Nije li to bio i sve ovo vrijeme kada su ga profesionalno i ljudski danonoćno diskreditirali i maltretirali? Pa može li biti većeg licemjerja?

Dezorijentirani SDP

Što se to događa s SDP-om post festum izbornog poraza? Kao da je njihov brod otplutao na pučinu, kompas se pokvario a posada dezorijentirano plovi, gubeći putem jednog po jednog člana, a da to i ne primjećuje.
Zoran Milanović je političar s defektom. U to nema sumnje. Kod njega je jezik puno brži od pameti. Taj je čovjek naprosto izvan kontrole. Pravi politički terminator. Ušao je u unutarstranačku kampanju kao da ulazi doslovce u ring, odlučan pod svaku cijenu dobiti još jedan mandat prvog među hrvatskim socijaldemokratima. Udara gdje stigne, diskvalificira, diskreditira, vrijeđa, omalovažava svoje kolege i neistomišljenike, osobito ako mu staju na put. Umjesto da skuplja podršku, skuplja neprijatelje, sije odium, nervozu, strah od odmazde, uništava svoje i perspektive stranke.
Njegov odnos prema Zlatku Komadini, koji mu je protukandidat na izborima za stranačkog šefa, toliko je ignorantski da ponižava. Na nedavne navode riječkog kolege da je prije četiri godine odstupio s dužnosti ministra jer se razbolio od Milanovića i nije mogao provariti opstrukcije koje je od njega doživljavao, SDP-ov prvak demantira lakonskom tvrdnjom kako je „to daleko od istine kao Alfa Centauri od zemaljske kugle“. U svom stilu, retoričkim kičem koji ima razorno djelovanje. Uostalom, dodao je, „ta je ostavka napisana i potpisana i za dva mjeseca gospodin Komadina je bio na konvenciji kao da mu se ništa nije dogodilo. A zašto je otišao iz Vlade? Mislim da je to svima jasno“.
Jasno ili ne, bilo bi dobro da nam je to Zoran Milanović, kad je već tako izravan i beskompromisan, i rekao. Ali, nije. Prepustio je da se o tomu slobodno zaključuje. Jer, i bez toga, zna se tko je što dao SDP-u, tko se borio i ulazio u žestoke okršaje a tko kalkulirao, dobacio je usput. No, s jasnom namjerom da povuče crtu razdvajanja između onoga koji je za SDP, kako tvrdi, dao sve i primao sve udarce, i onoga koji je oportunistički stajao sa strane izbjegavajući udarce…

Komadina i Ostojić – Milanovićevi “glineni golubovi”

No, Komadina je, što se Zorana Milanovića tiče, još i dobro prošao. Pogotovo u usporedbi s Rajkom Ostojićem. Koji kod SDP-ova prvaka izaziva takav bijes da će i samog sebe, nesmotreno, nepromišljeno, ostrašćeno optužiti za političku korupciju (!?)
– Rajko Ostojić je oko mene cupkao kao vesela vjeverica dvije godine. Dobio je stravično puno od SDP-a , i u stranci i na Rebru. Sve je dobio što je tražio- ispalio je u intervjuu za Yammatu FM bivši premijer, ne štedeći kolegu i stranačkog prijatelja, ali bogme ni sebe. Ta otkud pravo Milanoviću da lojalnost i potporu Ostojića kupuje njegovim instaliranjem za ravnatelja Rebra? Zar se to tako radi? I to kod onih što sustavno, godinama prokazuju HDZ kao društvo korumpiranih i krimogenih tipova kojima nije samo moral, nego i zakon , relativna kategorija!
A da bismo bolje shvatili o kakvom se tu profilu osobe radi, tko je taj Rajko Ostojić što je u SDP ušao 2007. ( valjda iz pukog koristoljublja), Milanović će nam strpljivo pojasniti:
– Imate taj jedan krug odlikaša s Rebra koji se bave politikom da bi se bolje promovirali u hijerarhiji i strukturama državnih klinika u kojima se troše milijarde kuna poreznih obveznika, a ništa se ne radi. Tek zadnjih godinu dana smo vidjeli da se mogu napraviti rezultati i u Rijeci i u Zagrebu, kada se taj jedan incestuozno-familijarni odnos liječnika svih boja koji upravljaju vašim novcem svede na poslovnu logiku, zaštitu prava pacijenata i dobre poslovne rezultate- izjavio je Milanović, napominjući kako šefovi klinika nisu liječnici nego top-menadžeri, i na takva mjesta dolaze političkim putem…
Kada je sve to čelnik SDP-a otkrio, kada mu se razbistrilo, kada mu je počelo smetati to političko kadroviranje kojim se, kako je priznao, i sam bavio? Zar tek kada se našao u oporbi i kada je shvatio da na tim pozicijama nisu više „naši“ nego „njihovi“?
Zoran Milanović ima obrazovanje, elokvenciju, drskost, gard, ima petlju, razumije političku proceduru, ima energiju, ali pati od viška narcisoidnosti, arogancije i elitističke bahatosti, koja ga uglavnom drži izvan kontrole kao napaljenog bika uvijek spermnog zadati svakom oponentu „ubojiti“ udarac. Bez krzmanja, bez kajanja… Njega na površini još drži samo SDP-ov kadrovski deficit, objektivni nedostatak dostojnog suparnika koji bi se znao jednakom drskošću i smionošću nositi s HDZ-ovim razaračima, ili koji bi imao smionosti ući u taj dvoboj s aktualnim šefom, bez straha od konzekvencija nakon eventualnog poraza.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI