Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
EKOLOGIJA
Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)

S.O.S. za Jadran u Crnoj Gori:
Nova samoubilačka naftna prijetnja stiže s juga

Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)
Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)

Ilustracija: Sveti Stefan s naftnim platformama (izvor Naš Jadran)

Tek što se, nakon dugotrajnog i upornog djelovanja brojnih hrvatskih udruga građana te ozbiljnih upozorenja razboritih stručnjaka u Hrvatskoj i drugdje, zaustavila ozbiljna nakana Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike, koji su glavninu hrvatskog mora namjeravali pretvoriti u naftna polja, stiže nova samoubilačka prijetnja za Jadran iz susjedne Crne Gore.

Naime, tamnošnje vlasti su brže-bolje započele sa sličnim radnjama kao i ranije hrvatske vlasti, bez da su o tome konzultirali građane Crne Gore i mjerodavne stručne institucije. S obzirom da bi mogući incidenti u crnogorskom primorju zasigurno značili zagađenje širih razmjera za hrvatsku obalu, crnogorskim udrugama koji su ustali protiv nebuloznih naftnih planova priključile su se i hrvatske snage.
Tako su danas predstavici hrvatske kampanje „S.O.S. za Jadran“, koalicije hrvatskih udruga, na konferenciji za medije u Crnoj Gori uz predstavnike crnogorske udruge Green Home zatažile od crnogorske vlade da obustavi proces usvajanja Nacrta Ugovora za investitore. Udruge zahtijevaju uveđenje moratorija na istraživanje nafte i plina dok se u potpunosti ne sagledaju moguće posljedice ovog visokorizičnog projekta i ne organizira otvoren javni dijalog o svim ekonomskim i ekološkim posljedicama kao i onima koje se odnose na zdravlje i kvalitetu života građanki i građana.
S današnje konferencije u Crnoj Gori (foto Green Home)

S današnje konferencije u Crnoj Gori (foto Green Home)

Građane dovode u zabludu

– Ograničeni broj informacija koje daje Ministarstvo ekonomije građane dovodi u zabludu. Nigdje nije napravljena ozbiljna analiza eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita i direktne koristi za lokalno stanovništvo i građane u Crnoj Gori, a nisu razvijeni ni scenariji sanacije naftnih operacija i mogućih šteta u slučaju izljeva nafte i akcidentalnih situacija – izjavila je Nataša Kovačević, izvršna direktorica crnogorske udruge Green Home.
Green Home je s partnerima nedavno proveo istraživanje javnog mnijenja u tri primorska grada: Baru, Budvi i Ulcinju, koje je potvrdilo njihova javna upozorenja kako građanke i građani nemaju elementarne informacije o posljedicama koje istraživanja i proizvodnja ugljikovodika nosi sa sobom. Ukratko, građani Crne Gore uglavnom nemaju pojma što im matična vlada priprema, unatoč činjenici da je turizam ključna gospodarska djelatnost u toj državi.
– Na reprezentativnom uzorku utvrđeno je da 2/3 građana nisu čuli ili ne razumiju što ovaj projekt znači i koje su njegove posljedice. Značajnom su većinom građanke i građani potvrdili da eksploatacija nafte nije budućnost Crne Gore, već da je to razvoj zasnovan na turizmu i drugim privrednim granama pa tako 80% građana smatra da je razvijanje turizma na crnogorskom primorju ključno, 11% nema odgovor, a 9% kaže da je to važno – dodala je Kovačević.
Ipak, u Crnoj Gori ima onih koji su odavno svjesni naftaške opasnosti za more, a među njima je i Rambo Amadeus, koji je još prošle veljače za TRIS izrekao što misli o takvim projektima u tekstu: Rambo Amadeus: Ja sam strogo protiv eksploatacije nafte u Jadranu.
Na današnjoj konferenciji za medije sudjelovao je i Luka Tomac iz Zelene akcije kao predstavnik kampanje „S.O.S. za Jadran“ koji je naglasio je kako je od ključne važnosti da građanke i građani dobiju pravovremenu i točnu informaciju o posljedicama koje istraživanje i eksploatacija nafte nosi sa sobom te da imaju pravo sudjelovanja u donošenju ovako bitne i potencijalno štetne odluke.

Fosilna era na izdisaju

– Primjeri iz susjednih zemalja ukazuju na to da se lokalno stanovništvo, nakon što se informira o svim aspektima projekta, protivi ovakvim planovima. Naše vlade trebaju shvatiti da se ‘fosilna era’ polako bliži kraju, a to je i zaključak nedavno održane konferencije o klimatskim promjenama u Parizu koja predviđa potpuno napuštanje fosilnih goriva. Fosilna goriva i njihova infrastruktura postaju sve neisplativija ulaganja te izrazito štetna po ljude i okoliš.Trenutnu situaciju u Crnoj Gori treba gledati i u širem kontekstu događanja u susjedstvu, ali i globalno. U Italiji se na primjer već nekoliko godina čitave regije protive novim naftnim projektima duž jadranske obale, što je nedavno rezultiralo odustajanjem talijanske vlade od glavnog strateškog projekta izgradnje platforme Ombrina – izjavio je Luka Tomac.
Danas u Crnoj Gori (foto Green Home)

Danas u Crnoj Gori (foto Green Home)

U Hrvatskoj su nakon dulje od godinu dana trajanja kampanje koalicije organizacija civilnog društva  „S.O.S. za Jadran“, NAŠ Jadran, Recimo ne naftnim platformama, Clean Adriatic Sea Alliance, Dobri duhovi Jadrana itd., naftne kompanije OMV i Marathon Oil odustale od bušenja Jadrana, između ostalog, zbog velikog protivljenja javnosti, kako se smatra.
– Nova Vlada Republike Hrvatske je prije dva tjedna najavila moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije nafte u hrvatskom dijelu Jadrana, što je velika pobjeda lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija – zaključio je Tomac.

Javne rasprave u Kotoru, Baru i Podgorici!

Ipak, s obzirom kako smo već u prvim danima nakon dolaska na vlast koalicije Mosta i Domoljubne koalicije svjedočili izvrtanju i zanemarivanju dobrog dijela predizbornih obećanja, mnogi u Hrvatskoj na najave spomenutog moratorija na bušenje Jadrana gledaju s velikim oprezom. Na žalost, građane Crne Gore, kako sada stvari stoje, očekuje slična borba za očuvanje od suludih planova od kojih koristi, dokazano je na brojnim negativnim primjerima u svijetu, koristi imaju samo naftne kompanije i pojedinci iz vladajuće vrhuške u zemljama-bušotinama.
– Ovakvim djelovanjem Ministarstvo ekonomije otvoreno krši prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka za projekat koji ne samo znači kraj turističkog razvoja na morskoj obali i trajnu devastaciju crnogorskog primorja, nego utiče direktno na kvalitet njihovog života i zdravlje, te nosi značajne socio-ekonomske posljedice za cijelo društvo. Nigdje nije urađena ozbiljna analiza, eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita kao i direktne koristi za građane u Crnoj Gori, kao i razvijeni scenariji sanacije naftnih operacija i mogućih šteta u slučaju izlivanja nafte i akcidentnih situacija. Pored trajnih devastacija za more i životnu sredinu, pozitivan uticaj na standard građana ostvaren eventualnim prihodovanjem od nafte je nepotvrđen. Posmatrajući na koji način se u siromašnim zemljama kao što je Crna Gora, odvijala raspodjela profita, eksploatacija nafte osim trajnih šteta nije dovela do značajnog ekonomskog razvoja, a kamoli ostvarenja direktnih koristi za lokalno stanovništvo – smatra Kovačević.
Poziv na javne rasprave

Poziv na javne rasprave

Zbog toga je “Green Home” pozvao Skupštinu Crne Gore da ne odobri nacrt sumnjivog ugovora, donesenog u netransparentnom procesu i za projekt o kojem osim energetskih interesnih lobija malo ko posjeduje elementarne informacije. Također, oni pozivaju građane da se u što većem broju na javnim raspravama večeras, 16. veljače u Kotoru, 17. u Baru i 18. u Podgorici, te da se javno izjasne o štetnosti i kažu “ne” projektu istraživanja nafte i plina iz crnogorskog podmorja.

Crnogorske bušotine se ne događaju nekom drugom

Inače, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH pokrenulo je prekogranični postupak javne rasprave o Strateškoj studiji i Nacrtu Programa istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u podmorju Crne Gore.
Neprofitna građanska inicijativa NAŠ Jadran iz Hrvatske prva je javno objavila vijest o pokretanju javne rasprave, nakon što je primila obavijest Udruge Okoliš, te je odmah putem Facebooka pokrenula događaj (event) https://www.facebook.com/events/1649389448645594/, kako bi građane Hrvatske i Crne Gore bolje informirala o novoj naftaškoj prijetnji u Jadranu. Na istom događaju objavljen je i niz uputa koje građanima pojašnjavaju kako konkretno sudjelovati u postupku prekogranične javne rasprave, odnosno sastaviti i poslati pismeni komentar.
Javna rasprava u Hrvatskoj traje još samo do 23. veljače. Iz S.O.S.-a za Jadran i inicijative NAŠ Jadran pozivaju građanke i građane da komentare pošalju u pisanom obliku na adresu Ministarstva zaštite okoliša i prirode ili na e-mail adresu: ana.kovacevic@mzoip.hr .*
Obavijest o javnoj raspravi u RH je na ovoj poveznici: http://www.mzoip.hr/doc/22012016_-_obavijest_o_javnoj_raspravi.pdf.
Dakle, nije šala, jer ono što se događa u Crnoj Gori se samo za neupućene događa nekom drugom. U slučaju bilo kakve nevolje s potencijalnim naftnim bušotinama, prevladavajuće morske struje pomognute južnim vjetrom u kratkom roku bi izazvale katastrofu uzduž hrvatske obale, počev od Prevlake, Molunta, Cavtata, Dubrovnika, Koločepa, Lopuda, Šipana, Dubrovnika, Mljeta, Pelješca, Korčule, Šćedra, Lastova, Visa, Biševa itd.
Dalje ne treba nabrajati.
S akcije Greenpeacea protiv eksploatacije nafte u Jadranu (foto Greenpeace)

S akcije Greenpeacea protiv eksploatacije nafte u Jadranu (foto Greenpeace)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI