Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
KULTURA / UKRATKO
Radovi Tomislava Gotovca na izložbi ‘Strategije ready-madea’

Radovi Tomislava Gotovca na izložbi ‘Strategije ready-madea’

Tomislav Gotovac

Bez naziva, 1976./Foto: Tomislav Gotovac Institute

Izložba ‘Strategije ready-madea’ pokazuje rijetko ili do sada još nikada izlagane radove Tomislava Gotovca koji se direktno ili djelomično referiraju na radikalnu umjetničku praksu Marcela Duchampa.

Izložba se u zagrebačkom Institutu za suvremenu umjetnost otvara u utorak 9. veljače u 20 sati, a ostaje otvorena do 20. veljače. Kustos izložbe je Darko Šimičić.
Riječ je o kolažima, objektima i filmovima iz različitih faza umjetnikovog opsežnog opusa. Odabrani radovi nastajali su tijekom 40-ak godina, od polovice 70-ih godina prošlog stoljeća.
Ovom izložbom obilježava se 79. godišnjica rođenja Tomislava Gotovca. Istovremeno, upravo se ovih dana obilježavaju dvije važne stogodišnjice.
Marcel Duchamp prvi put, u pismu sestri (datiranom 15. siječnja 1916.), upotrebljava termin ‘ready-made’ . Iste godine, samo nekoliko dana kasnije, 5. veljače 1916., u Zürichu je otvoren Cabaret Voltaire, što se smatra početkom dadaizma.
Ovi su događaji itekako potaknuli i utjecali na radikalnu umjetničku praksu u 20. stoljeću, što Gotovčev opus zorno dokazuje – ističe se u najavi izložbe.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI