Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
‘Političari, ne stvarajte atmosferu čistki i straha od koje je samo korak do cenzure’

‘Političari, ne stvarajte atmosferu čistki i straha od koje je samo korak do cenzure’

zgrada_HRT_6
Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u, koji je više puta interno i javno upozoravao na dubiozne programske odluke vodstva kuće, nezakonite otkaze i sukob interesa, priopćenjem za javnost danas je reagirao i na javne napade vodećih političara na HRT.

– Upozoravamo na nedopustivu razinu izjava prvoga potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je posljednjih dana više puta prozivao medije da su u funkciji jedne političke opcije, posebno napadajući Hrvatsku radioteleviziju. Vladajuća većina u parlamentarnoj proceduri, legitimnim, zakonskim sredstvima, bez zastrašivanja sa stranačkih skupova, može provesti promjene na HRT-u – stoji u priopćenju HND-a.

Novinari priznaju političarima pravo da kritiziraju rad medija i javnog servisa čiju pretplatu plaćaju, no ističu kako ih dužnost koju obnašaju obvezuje na pristojnu  razinu javne komunikacije koju bi kao odgovorni političari trebali potkrijepiti činjenicama.
Tomislav Karamarko tako optužuje kako se u „programima HTV-a-a koji je u funkciji jedne stranke laže, sotonizira HDZ, čini ih luđacima jer su domoljubi i karikiraju sve ono što govore te kako HTV radi na destrukciji političke suradnje Mosta i HDZ-a”.
Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a ide još dalje: „Radman je dopustio službama drugih država da instruiraju i upravljaju dijelom zaposlenika i tako uređuju program kroz koji forsiraju političke spinove, podjele u društvu i blate našu zemlju.”
Smatramo da je odgovornost političara da, kad javno i bez ograda iznose tako teške optužbe, za njih iznesu i dokaze. Ako, kako tvrde, imaju saznanja koja ugrožavaju ne samo rad HRT-a nego i nacionalnu sigurnost dužni su ih u prvome redu prijaviti ovlaštenim institucijama.
Ovakvu javnu histeriju ne smiruje ni prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović izjavom kako bi i on mogao reći da je HRT HDZ-ov.

I na kraju, čiji je HRT?

HRT nije stranački ni državni nego javni servis, koji u skladu sa Zakonom kontroliraju Nadzorni odbor, Programsko vijeće i mjerodavna tijela Hrvatskog sabora. Želi li politika preuzeti sve te uloge? Sudeći prema retorici kojoj svjedočimo posljednjih dana i priopćenjima koje vrve paušalnim ocjenama  i prigodnim floskulama – takav je scenarij siguran.

Političari svih opcija trebali bi shvatiti svoju odgovornost da u ideološki duboko podijeljenoj zemlji daju doprinos kako bi se u civiliziranom ozračju razgovaralo i polemiziralo o svim važnim političkim i društvenim temama. Tu iznimka nije ni HRT. No svojim izjavama sigurno ne pridonose podizanju standarda i nastavku profesionalizacije javnog servisa nego stvaraju atmosferu čistki i straha od koje je samo korak do cenzure i autocenzure – stoji u priopćenju Izvršnog odbora HND-a na HTV-u koje potpisuje Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI