Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
KULTURA / UKRATKO
Pokrenute aktivnosti za prijavu suhozida na listu svjetske nematerijalne baštine

Pokrenute aktivnosti za prijavu suhozida na listu svjetske nematerijalne baštine

dragodid

Foto: Udruga Dragodid

Neformalnim sastankom održanim u Nikoziji ( 22.-23.1.2016.) na kojemu su prisustvovali predstavnici kulturnih institucija domaćina i inicijatora Cipra, te Bugarske, Grčke, Hrvatske, Španjolske i Švicarske, započete su aktivnosti na sastavljanju zajedničke prijave suhozida na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Umijeće gradnje suhozida široko je rasprostranjeno, i sadrži mnogo dodirnih točaka, kao i bezbroj lokalnih razlika. Ono što je svima, koji ga baštine, zajedničko jest da su slaganjem kamena na kamen zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja i uzgoja biljaka i životinja – ističu iz Udruge Dragodid čiji je član, kao predstavnik Ministarstva kulture RH, sudjelovao na sastanku u Nikoziji.
Inspirirani uspjehom međunarodne nominacije mediteranske prehrane (od strane Cipra, Hrvatske, Grčke, Španjolske, Italije, Maroka i Portugala) koja je rezultirala upisom na UNESCO-vu listu 2013. godine, te iskazanom željom pojedinih zajednica poznavatelja suhozidne tehnike da se ona promovira i sačuva, sudionici sastanka su procijenili da bi umijeće gradnje suhozida moglo biti slijedeća sastavnica zajedničkog naslijeđa (ne samo mediteranskog) vrijedna suradnje te zajedničke prijave, koja bi trebala uslijediti u ožujku sljedeće godine.
Prethodno bi svaka zemlja trebala obaviti svoj dio posla u popunjavanju prijavnice, a očekuje se priključenje još nekih zemalja potpisnica Konvencije o nematerijalnoj baštini.
Aktivnosti bi trebale kulminirati sastankom na grčkom otoku Kefaloniji 9.-11. rujna 2016. u sklopu redovnog dvogodišnjeg susreta Međunarodnog udruženja za suhozid, a biti okončane ratifikacijom teksta u nacionalnim institucijama početkom 2017. godine te slanjem prijave u UNESCO. Glavni koordinatori zajedničke kandidature su Cipar i Grčka.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI