Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
POLITIKA
Vrelo Une (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)

Petrina o koncesijama:
‘Sve je spremno da naša voda postane nečije privatno vlasništvo’

Vrelo Une (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)
Vrelo Une (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)

Vrelo Une (Foto: Tris/Hrvoslav Pavić)

Da bi upravo okončano javno savjetovanje o nactu novog Zakona o koncesijama  moglo značiti početak ostvarenja namjere o privatizaciji, poskupljenjima i uskrati pitke vode hrvatskim građanima, smatra i nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina. 

– Što je sljedeće? Tko li će dobiti koncesije na zrak koji udišemo? Pitanje je koje nije bezveze jer evo sve je skoro spremno da naša voda postane nečije privatno vlasništvo? Gdje smo onda? Robovi svoje zemlje, resursa… – pita u današnjem priopćenju za javnost Stipe Petrina, koji je godinama s pozicije načelnike Općine Primošten upozoravao na lokalne i globalne procese kojima vodni resursi prelaze pod kontrolu privatnog kapitala.

– Zakon o vodama posve jasno određuje kako “Voda nije komercijalni proizvod kao neki drugi proizvodi, nego je naslijeđe koje treba čuvati, štititi i mudro i racionalno koristiti.”  Međutim, u Nacrtu zakona navedeno je da se njegove odredbe ne odnose na koncesije za vodne usluge.  Sada bi se čovjek zapitao što to znači. Da pojasnimo, naš zaključak je da je upravo koncesioniranje vodnih usluga tj. opskrbe vodom predviđeno kao sudbina koja bi nas mogla zadesiti uskoro donošenjem zakona – smatra Petrina.

– Što to ima veze s našom politikom? Pa naši političari, pa i oni vladajući tukli su se u prsa kazivajući kako nikad neće doći do privatizacije voda, kad ono sada se naravno priča mijenja. Po nama to nas ne čudi kada uzmemo sve promjene predizbornog scenarija u ovih 30-ak dana koliko nam ova Vlada maže oči. Što misli ministar Dobrović o ovome? Jeli ovo u skrivenom programu ministra Marića odnosno u njegovom financijskom planu? – pita se Petrina i ističe kako sve zemlje koje su provele privatizaciju vodnih usluga imaju loša iskustva. Sva iskustva pokazuju da privatizacija nije nije oduševila nikoga, čak nije pružila željena ulaganja koja su bila planirana. Porast kvalitete usluge nije se dogodio, ono je palo. Privatizacija kod tih zemalja rezultirala je rastom cijena i odvela novac građana u profit vodnih korporacija koje danas trljaju ruke.

– O ovome pričam već 15 godina, najprije sam bio luđak, kojemu na pamet samo padaju idiotarije, onda sam bio kontorverzan jer je lagano počelo dolaziti iz “g**** u glavu, onda sam postao osebujan jer je danas svima jasno da je svo zlo koje se je dešavalo na ovim prostorima od 1986. do danas bilo u svrhu neokolonizacije voda – ljut je Stipe Petrina.

Interesi su ovdje, smatra Petrina, veliki,  jer se Hrvatska ubraja u skupinu vodom relativno bogatih zemalja, te stoji na 5. mjestu u Europi.

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić) Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina - Stop privatizaciji voda (Foto: Tris/H. Pavić)

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina – Stop privatizaciji voda (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI