Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
IZDVOJENO
Otvoren Dnevni boravak za mlade

Otvoren Dnevni boravak za mlade

IMG_6730

Sa otvaranja Dnevnog boravka za mlade/Foto:J.Krnić

U “Narančastoj zgradi” na Banju danas je vrata otvorio Dnevni boravak za mlade koji su zajednički pokrenule šibenske udruge Mladi u EU i Š.U.M. Radno vrijeme Dnevnog boravka je od ponedjeljka do petka od 12-20 sati.

Dnevni boravak dio je programa Klub mladih “ENTER” kojem je glavni cilj osigurati mladima prostor i aktivnosti primjerene njihovoj dobi i potrebama gdje će razvijati različite potencijale i ideje.
Tako će se u prostoru Dnevnog boravka organizirati filmske i književne večeri, izložbe te dani društvenih igara. Mladima će također biti omogućeno i besplatno korištenje računala i interneta, stručne literature te korištenje prostora za druženje.
Nositelj programa Enter, Udruga Mladi u EU, orijentirala se na aktivnosti usmjerene na razvijanje poduzetništva mladih i promicanje volonterskih projekata, a Š.U.M. će u Dnevnom boravku organizirati aktivnosti usmjerene na poticanje kreativnosti mladih.
– Aktivnosti i sadržaje radimo na mjesečnoj bazi i objavljivat ćemo ih na našim internetskim stranicama. Redovito ćemo svakog četvrtka imati filmske projekcije, a svakog petka društvene večeri -najavila je Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih.
Program Klub mladih Enter je unaprijed planiran za sljedeće tri godine, odnosno provodit će se do 2018. godine, objasnio je Martin Mrša, predsjednik šibenske udruge Mladi u EU.
– Program je financiran od Ministarstvo socijalne politike i mladih, a važno je naglasiti kako smo kroz program zaposlili dvije mlade osobe. Također smo kupili projektor i platno, društvene igre, a krenuli smo i u izradu brošura kojima ćemo dodatno promovirati program i informirati mlade o mogućnostima koje im ovdje pružamo-kazao je Mrša.
Iz udruga najavljuju kako će uskoro, zahvaljujući donaciji HEP-a, u Narančastoj zgradi otvoriti i informatičku sobu sa nekoliko računala koji će biti na raspolaganju mladima, a dodatno će je opremiti i sa fotokopirnim uređajem i printerom za fotografije.

Budućnost mladih u “Narančastoj zgradi” neizvjesna?

Udruge koje koriste Narančastu zgradu ambiciozno su krenule s novim dugoročnim projektima unatoč tome što je njihov ostanak u tom prostoru upitan s obzirom na planove Grada Šibenika o prodaji prostora bivšeg TEF-a.
-Mi smo u početnim pregovorima s Gradom bili svjesni da je naša budućnost u ovoj zgradi upitna i da nam nitko ne može garantirati koliko ćemo moći tu ostati . Ono što je nama tada obećano, i za što se nadamo da će se poštivati, je da će Grad u trenutku kada netko kupi ovaj prostor, od investitora tražiti da na sebe preuzme obvezu da nas izmjesti u drugi adekvatan prostor – kaže Maja Šintić.
Prodajom prostora bivšeg TEF-a, odnosno Narančaste zgrade ne gube samo udruge koje ga trenutno koriste. Tada u vodu pada i najavljivani  projekt šibenske “Tvornice kulture” koji je trebao zaživjeti u prizemlju zgrade, no u gradskoj blagajni za takvo nešto do sada nije bilo novca.
Bez obzira koliko će se brzo realizirati planovi Grada za prostor TEF-a, Šintić očekuje kako će u Narančastoj zgradi ostati barem još dvije godine. Što će biti nakon toga, Šintić kaže, kako je još rano prognozirati.
– Mislim da Šibenik ima jako velikih potencijala kada je riječ o napuštenim objektima. Ako gledamo stare vojne objekte, Pula je napravila odličan projekt revizalizacije starih vojnih objekata i oni su dani na korištenje upravo udrugama mladih. Imamo dosta gradova na čijim primjerima možemo učiti. Ne moramo izmišljati ništa novo, ali Grad se  tu mora potruditi jer je to nešto što samo oni mogu odraditi, a mi ćemo vrlo rado surađivati – zaključila je Šintić.
Narančasta zgrada (Foto H. Pavić)

Narančasta zgrada /Foto:H. Pavić

 

Burić: Narančasta zgrada ostaje

-Ostaje zapisano sve što smo obećali. Koliko nam to proračunska sredstva dopuštaju pomoći ćemo u uređenju zgrade i njenog okoliša – kazao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Dodao je i kako će , bez obzira na planove za prostor TEF-a, Narančasta zgrada ostati.
-Da li će ona biti ovakva ili će biti neka nova Narančasta zgrada, vidjet ćemo ali je sigurno da će mladi ostati na  području TEF-a. Sve ono što je zatečeno na prostoru TEF-a mora ostati. To je naš stav prema budućim investitorima. Oni moraju osigurati zamjenski prostor ili ovaj postojeći uklopiti u svoj projekt – kazao je Burić najavljujući kako će Grad, za dva mjeseca, sa šibenskim udrugama sigurno obnoviti ugovor za korištenje Narančaste zgrade .
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI