Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Novi prilog za biografiju ministra kulture: “Novosti” razotkrile “mladoustašu” Hasanbegovića

Novi prilog za biografiju ministra kulture:
“Novosti” razotkrile “mladoustašu” Hasanbegovića

12734223_10153253624880178_5152425483183255673_nKakav peh! Upravo danas, u emisiji Hrvatskog radija „Kako vlada Vlada“, premijer Tihomir Orešković izjavljuje da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović uvjereni antifašist, da uživa njegovo apsolutno povjerenje i podršku, i da će biti sjajan ministar. Kad što? Ni noć još nije pala, a „uvjereni antifašist“ Hasanbegović osvanuo je na portalima kako pozira s ustaškom kapom na glavi, u društvu svoga prijatelja i istomišljenika, opskurnog Velimira Bujanca, osuđenog dilera kokaina i deklariranog neonaciste. Fotografija iz ministrovih mladih dana, koju je otkrio tjednik Srpskog narodnog vijeća “Novosti”, ukoliko je autentična, a čini se da jest, za neke je političke analitičare neupitan razlog za trenutnu ostavku. Hasanbegović šuti, ali šuti i premijer Orešković kojemu su još jutros usta bila puna ovog “sjajnog HDZ-ova znanstvenika i samozatajnog povjesničara“. Ova je Vlada na dobrom putu da samu sebe proguta…

Nije baš uvijek točna ona „tko nema pameti, ima sreće“, jer, kako je krenulo u novoj hrvatskoj Vladi nema ni pameti ni sreće. Najprije smo imali pravi cirkus s ministrom branitelja Mijom Crnojom, autorom ingeniozne ideje o „registru izdajnika“, koji je raskrinkan kao pohlepni, koristoljubivi „domoljubni junak“ što je od države tražio stambeno zbrinjavanje na račun svoga patriotskog doprinosa, iako je već bio stambeno situiran u nasljeđenom stanu. No, to ga nije spriječilo da dobije zemljište u Samoboru za izgradnju kuće, a gdje je fiktivno bio prijavljen s prebivalištem, da bi izbjegao plaćanje 18–postotnog prireza u Zagrebu. Ispostavilo se da je dobio i namjenski kredit za izgradnju svoga samoborskog doma ali je novac oročio na banci i skupljao kamate. Lukavo i pragmatično. Ta stan je već imao, a novca nikad dosta. Unatoč zaštiti svoga stranačkog predsjednika Tomislava Karamarka, koji je pokušavao upravo braneći Crnoju moral definirati kao relativnu kategoriju, nesuđeni ministar branitelja morao je podnijeti ostavku. Hoće li Zlatko Hasanbegović, kao nepokajani, osvjedočeni „mladoustaša“ stasao u radikalnog revizionistu, biti drugi ministar koji napušta Tim’s dream team?

Ministar na splitskoj Rivi s ustaškom kapom

Novosti donose fotografiju našeg vrlog ministra s ustaškom kapom na glavi kako ponosno pozira na splitskoj rivi u društvu nespornog „čuvara hrvatske državotvorne samobitnosti“, notornog Bujanca, čiji je doprinos samostalnoj hrvatskoj državi nagradila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozivnicom za vlastitu inauguraciju, čime mu je izrazila čast i zahvalnost.
No, to nije sve. Tjednik srpske nacionalne manjine otkriva i kako je ministar Zlatko Hasanbegović devedesetih godina bio suradnik i član uredništva opskurnog časopisa „Nezavisna država Hrvatska“ gdje je veličao ustaški pokret i zazivao Hrvatsku do Drine, ustaše slavio kao heroje i mučenike i priželjkivao ujedinjenu hrvatsku domovinu od Mure, Drave , Drine do Jadranskog mora. Časopis „NDH“ je bio glasilo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP-a), a u vrijeme Hasanbegovićevog pregnantnog angažmana uređivao ga je Srećko Pšeničnik, zet poglavnika Ante Pavelića i predsjednik HOP-a, nota bene stranke koju je osnovao sam poglavnik.
Do kompromitirajućih fotografija, a ona s Bujancem nije jedina, Novosti su došle listajući časopis „NDH“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kako je izjavio urednik Novosti Ivica Đikić. A što su sve otkrili listajući ovu bizarnu ustašku tiskovinu, Novosti donose u svom tiskanom izdanju od petka.

Hasanbegović : Još jedna u nizu podvala

Oglasio se priopćenjem i sam ministar Zlatko Hasanbegović, a kako prenosi HRT, ovaj najnoviji slučaj drži još jednom u nizu podvala i provokacija kojima ga se želi diskreditirati i politički eliminirati. Fotografija je, kaže, snimljena 1993. na splitskoj rivi, a ne kako se navodi  1996., i to u prigodi postrojavanja 9. bojne HOS-a, one iste postrojbe kojoj je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar otkrio spomenik u Splitu. Sve ostalo su, kaže Hasanbegović, insinuacije koje ne želi komentirati.
U demokratskim i uređenim državama, ovakav materijal, neovisno je li nastao 1993. ili 1996. (što uopće znači taj podatak?!) trenutno bi isprovocirao ostavku ministra. Ali, ne i u Hrvatskoj, ne u timu Tihomira Oreškovića. Izgubljenog u vremenu i prostoru. Hrvatskom. Taj ili ništa ne razumije ili se pravi lud. Jer, i kad su djelatnici u kulturi prosvjedovali na Markovom trgu, potpisivali peticiju i apelirali na predsjednika Vlade da smijeni kompromitiranog ministra koji antifašizam drži floskulom, a glorificira ustaški režim i revidira povijest, koji potezom pera ukida Povjerenstvo za neprofitne medije nadajući se njihovoj brzoj smrti, premijer je šutio. A kad je progovorio, bile su to glorije Hasanbegoviću. I to kao uvjerenom antifašistu, sjajnom ministru. Nešto tu ozbiljno ne štima. A kad se sasvim raštima, svirke više neće biti. Pitanje je hoće li Tim čekati da mu otkaže cijeli team…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI