Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
POLITIKA
Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)

Ministar Zlatko Hasanbegović obratio se javnosti:
Nikada nisam bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima!

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)
Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ) Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ) 

 U maniri Zdravka Mamića, odnedavnog savjetnika GNK Dinamo, danas je i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, neposredno nakon sjednice Vlade, stao pred novinare i obraćajući se javnosti izbiflao nekoliko rečenica u obranu svoga lika i djela, a novinarima uskratio pravo na pitanja.

-Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima- ustaškog ili komunističkog. Dapače, u svojem javnom djelovanju i u tekstovima sam isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza i da predstavljaju najveće posrnuće hrvatskog naroda čiji zloduh i sjena još i danas stoje nad hrvatskim narodom- kazao je Hasanbegović , napominjući kako je sve ovo javni progon i ludilo, a njegova je savjest čista.
– Protivnik sam – dodao je – svakog totalitarizma i pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma i antikomunizma i antitotalitarizma, te je predana demokratskim vrijednostima i principima. Koristiti selektivno, potpuno periferno, izjave iz mog mladenačkog razdoblja, prije 20 godina, predstavlja političku manipulaciju – ustvrdio je Hasanbegović, naglašavajući kako su njegovi radovi prošli znanstvenu verifikaciju, a osim toga njegovo ministarsko djelovanje trebalo bi suditi po njegovom radu, smatra, a ne uz pomoć selektivne manipulacije činjenicama iz prošlosti.
Očitovao se, tako, ministar kompromitiran vlastitom prošlošću koja ga sustiže, o spornoj fotografiji koju su objavile Novosti,  glasilo Srpskog narodnog vijeća , a  na kojoj mladi Hasanbegović pozira u društvu s Velimirom Bujancem, noseći na glavi kapu nalik ustaškoj. Hasanbegović je još jučer demantirao da je kapa ustaška, te ustvrdio da se radi o HOS-ovoj kapi koju je nosio na manifestaciji 9. bojne HOS-a 1993. u Splitu.
No, da problem nije samo u kapi, ili u njoj ponajmanje, Novosti su pokušale dokazati citatima iz tekstova Zlatka Hasanbegovića objavljenim u opskurnom časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”, čiji je dio uredništva bio, ako je suditi po impressumu te tiskovine koja je izlazila u Hrvatskoj 90-ih godina. A u spornim tekstovima današnji ministar veliča ustaški režim, ustaše proglašava herojima i mučenicima, nastojeći revidirati službenu povijest i ulogu Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.
Zlatko Hasanbegović očigledno se obratio javnosti ponajviše zbog otvorenog poziva iz Most-a da se ministar javno očituje o svojim stajalištima spram ustaškog režima kako više oko toga ne bi bilo nikakvih dvojbi.
Što je ministru kulture trebao značiti srpski magazin NIN pod miškom, s kojim je došao na sjednicu Vlade, može se samo spekulirati, a novinarima je kazao, ironizirajući cijelu situaciju, kako ga čita od djetinjstva. Ma baš!
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI