Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
IZDVOJENO
Jim Boummelha, predsjednik IFJ-a (foto IFJ)

Međunarodna federacija novinara (IFJ) našim vlastima:
Zaustavite nedemokratsko ušutkavanje novinara i slobodnih medija

Jim Boummelha, predsjednik IFJ-a (foto IFJ)
Jim Boummelha, predsjednik IFJ-a (foto IFJ)

Jim Boummelha, predsjednik IFJ-a (foto IFJ)

Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Jim Boumelha uputio je pismo podrške HND-u, u kojem poziva hrvatski parlament, predsjednika Sabor Željka Reinera, Predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija. Pismo, koje donosimo u cijelosti, upućeno je još i na adrese potpredsjednika Vlade Bože Petrova, čelnika saborskih Odbora za informatizaciju i medije i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andrije Mikulića i Gordane Rusak i ministra Kulture Zlatka Hasanbegovića.

Poštovani,

pišem vam u ime Međunarodne federacije novinara (IFJ) koja predstavlja 600 tisuća novinara širom svijeta kako bih hrvatskog premijera pozvao da preispita odluke svog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, odnosno njegovu medijsku politiku u sklopu koje je najavio odustajanje od potpora za neprofitne medije. IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja.

Pridružujemo se naporima svojih hrvatskih kolega u osudi ministrove najave da će odustati od državnih potpori za neprofitne medije, kao i raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije prije istjeka mandata. IFJ je također zabrinut zbog izjava Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Također, izjava parlamentoarnog zastupnika i člana vladajuće koalicije Željka Glasnovića da je „lustracija u medijima najvažnija jer su mediji jedina barijera istinskoj demokraciji“ problematična je za hrvatsku tranzicijsku demokraciju. IFJ podsjeća hrvatske lidere da su se neprofitni mediji u Hrvatskoj razvili kao oaza kritičkog i profesionalnog novirnarstva, fokusirajući se na teme koje drugi mediji ignoriraju te na taj način jačaju slobode i prava manjina, promoviraju demokraciju, toleranciju, multikulturalizam i pluralizam.

Ti su mediji danas glavni jamac istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, koje je gotovo u potpunosti nestalo iz srednjostrujaških medija. Novinarske organizacije širom svijeta izuzetno su uznemirene zbog napada članova hrvatske Vlade i predstavnika parlamentarne većine na slobodu govora, slobodno novinarstvo i medijske slobode. IFJ hrvatske lidere podsjeća da su sloboda govora, sloboda medija i nezavisno novinarstvo čuvari istinske demokracije.

Pozivamo hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, Predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija.

Uz dužno poštovanje,

Jim Boumelha,

Predsjednik Međunarodne federacije novinara

Print

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI