Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA
Medijske slobode u Kini: Propaganda, cenzura, nadzor, zastrašivanje, pritvor, brutalnost…

Medijske slobode u Kini:
Propaganda, cenzura, nadzor, zastrašivanje, pritvor, brutalnost…

Cover_image_2_f01ecfff5aIako je već izlizana i opća stvar da su novinarske slobode i slobodni mediji čuvari demokrataskog poretka, pojedinci iz hrvatske politike ne libe se javno priznati kako smatraju da su mediji zapravo najveća prepreka istinskoj demokraciji. Barem onakvoj ‘istinskoj’ demokraciji kakvu oni sami priželjkuju. No, ne boje se novinarskih sloboda i informiranih građana samo hrvatski političari  – mediji su najveća prepreka i onoj ‘istinskoj demokraciji’ kakvu zamišlja Komunistička partija NR Kine.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) izdala je osmo godišnje Izvješće o stanju slobode medija u Kini pod naslovom “Kineski medijski zid: borba za slobodu”. Izvješće, predstavljeno u Klubu stranih dopisnika u Hong Kongu, a prenosi ga Hrvatsko novinarsko društvo na svojim mrežnim stranicama, pokazuje da su “propaganda, cenzura, nadzor, zastrašivanje, pritvor, brutalnosti i napadi” metode kojima i u 2015. kineske vlasti “čvrsto stežu” medije i novinare.

Izvješće prati niz pitanja koja utječu na rad domaćih novinara i medijskih radnika u Kini te stranih dopisnika, a prvi puta uključuje procjenu broja zatvorenih novinara i medijskih radnika te dokumentira 51 slučaj kršenja slobode medija, od čega neki datiraju iz 2009. U 2015. zabilježeni su veliki napori kineske vlade u smjeru gušenja slobode medija, uključujući izmjene zakona, administrativnih propisa i cenzuru.

Cilj projekta je pružiti podršku novinarima u Kini i braniti neovisnost medija u toj regiji, no i zabilježiti sve vrste nametnutih pritisaka i kontrole. Ovogodišnje Izvješće tako bilježi različite taktike kineske vlade koja ulaže velike napore u gušenju slobode medija, uključujući niz propisa koji ometaju rad novinarima.

Ključni rezultati izvješća:

1. Zakonske kontrole: Kineska vlada predložila je niz zakona u 2015. koji ozbiljno ometaju rad i slobodu medija. Zakon o nacionalnoj sigurnosti, donesen 1. srpnja, prepun je nejasnih definicija ne ostavljajući prostor za zaštitu slobode medija i pristup informacijama, a ostavlja prostor za daljnja ograničenja prava i sloboda kineskih građana, navodi IFJ. Nadalje, Zakon o mjerama protiv terorizma, donesen 27. prosinca, može se zloupotrijebiti protiv manjina u Mongoliji, Tibetu i Xinjiangu. U Kazneni zakon tijekom 2015. uvedene su stroge kazne za izvještavanje o pitanjima od javnog interesa, uključujući katastrofe, epidemije i sigurnosna pitanja. Prema izmijenjenom zakonu kineski novinari mogu dobiti i do 7 godina zatvora ukoliko im se dokaže da su krivotvorili vijest.

2. Kontrolirano izvještavanje: Izvješće pokazuje da je kineska vlada 2015. nastavila s kontrolama izvještavanja o događajima koje smatra ‘osjetljivima’ ili ‘od posebnog interesa’, primjerice, u slučaju novogodišnjeg stampeda u Šangaju, potonuća broda Orijental Star u lipnju i eksplozije Tianjin postrojenja u kolovozu. Unatoč velikom broju poginulih u svakom od navedenih incidenata i ogromnom javnom interesu, vlada je blokirala medije. U slučaju stampeda vlada je potpuno zabranila objavljivanje informacija i snimaka, dok je izvještavanje o nesreći Orijental Stara i eksplozije u Tianjinu bilo omogućeno samo medijima u državnom vlasništvu.

3. Snimljena priznanja: Izvješće navodi kako se 2015. nastavilo koristiti “prisilna” priznanja novinara bez suđenja, poput, primjerice, u slučajevima novinara Wang Xiaolu i Liu Wei, zamjenika urednika Guangzhou Southern Metropolis Dailyja.

4. Strani novinari: Strani novinari u Kini i dalje se suočavaju s restriktivnom radnom okolinom. Najviše korištena taktika, kaže se u Izvješću, je kašnjenje u izdavanju viza i u jednom slučaju pritisak na francusku novinarku Ursulu Gauthier, kojoj je produljenje boravka i rada bilo uvjetovano isprikom zbog izvještavanja o povredama ljudskih prava u Xinjiangu.

5. Hong Kong i Macao: Hong Kong i Macao, prema Izvješću, nastavljaju s trendom smanjenja slobode medija i blokade dobivanja informacija iz različitih izvora. Izdvojen je slučaj nestanka pet dioničara i zaposlenika Mighty Current Publication Ltd i Causeway Bay knjižare krajem 2015. Sudbina pet nestalih osoba ostala je nejasna do danas. Kineska vlada odbija dati informacije iz “sigurnosnih razloga”.

IFJ u Izvješću zaključuje ”da je sloboda medija u Kini još u opasnosti, ali naglašava da postoji odlučnost novinara da nastave raditi svoj posao usprkos pritiscima vlasti i institucija. IFJ podupire rad medija koji, usprkos izazovnom okruženju, nastoje prenijeti priče iz Kine i izraziti stavove građana”.

Izvješće ”Kineski medijski zid: Borba za slobodu” možete pogledati ovdje.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI