Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
IZDVOJENO
Maškare u Šibeniku: Kako je umjesto lošeg TV programa spaljena ‘komunjara’…

Maškare u Šibeniku:
Kako je umjesto lošeg TV programa spaljena ‘komunjara’…

Na šibenskoj rivi spaljen je Krnjo, koji je utjelovio ‘Radmanoviziju’ sa štafetom u ruci i u ‘smrt fašizmu’ stavu.

Maskare Sibenik 1
Nema većeg straha od onog iracionalnog. Strah od duhova. Strah od vampira. Strah od nepoznatog. Strah da nam domovinom lutaju fantomske horde “jugoslavena” i “komunjara”. Strah od svih onih koji “ne vole Hrvatsku”, koji je očito odavno prešao konture političkog vica te je postao mantra kojom se počelo, kako smo vidjeli danas na šibenskoj rivi, strašiti i malu djecu.
“Televizijskom” Krnji se danas u Šibeniku sudilo za nepostojanje obrazovnog programa, za lošu muziku i za nedostatak sporta. Svi prigovori na mjestu. A moglo se još i za bezobrazno visoku pretplatu, za teror sapunicama i talent-showovima, za očajnu domaću produkciju… No, Krnjo se (s nedvosmislenom parolom “Radmanovizija” na prsima) iz nekog razloga pojavio sa štafetom i petokrakom u ruci te je, pred uglavnom dječjom maškaranom publikom, ritualno spaljen.
Krnjo na kraju, dakako, nije ispao utjelovljenje lošeg TV programa, već žrtva nekog višeg prijekog suda koji proganja sve one koji “Hrvatsku guraju prema Jugoslaviji”, unatoč činjenici da u cijeloj zemlji vjerojatno ne postoji nijedna osoba imenom i prezimenom koja bi odgovarala takvom opisu. Iracionalan strah koji je nadživio predizbornu kampanju i pretočio se u popularnu teoriju zavjere, neće se, nažalost, konačno iskorijeniti ovom šibenskom lomačom. Jer strahovi su konjukturni, od njih se dobro živi – kako je prije više od trideset godina pjevao Branimir Štulić, odavno proglašen “izdajnikom”.
Šteta. Jer ove su godine djeca iz šibenskih vrtića, osnovnoškolci i srednjoškolci zbilja kreativno zablistali. Povorka na čelu s konjima i bajkerima bila je upečatljiva, a iza njih hodali su Darth Vaderi, žilet-žice, barake 85b, pa čak i odred za pomilovanje Krnje. “Komunistička avet” sav je taj trud zasjenila, a djeca su se, ni kriva ni dužna, prvi put uživo susrela s Titovom štafetom i njezinim gorućim nositeljem. Gradska uprava se u medijima ogradila od svega, iz Društva “Naša djeca” nisu još ništa komentirali, a autor Krnje, šibenski umjetnik Branko Lovrić Caparin, na portalu Šibenik.IN izrazio je zadovoljstvo svojim djelom: – Trebalo mi je otprilike sedam dana da napravim ovog robota, koji zapravo predstavlja televizijsku mašineriju zadojenu određenim političkim ideologijama – rekao je.
A ništa, u nadi da djeca nisu shvatila što se dogodilo, kao i da dogodine nećemo valjda na istom mjestu svjedočiti spaljivanju knjiga, uživajmo u fotogaleriji Jozice Krnić:
Tags: ,

VEZANE VIJESTI