Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA
Printscreen priopćenja na stranicama Simon Wiesenthal centra

Lovac na naciste dr. Zuroff:
Urgiramo od Vlade RH da Hasanbegovića zamijeni prikladnom osobom

Printscreen priopćenja na stranicama Simon Wiesenthal centra
Dr. Efraim Zuroff u Zagrebu 2007. godine (foto Wikipedia)

Dr. Efraim Zuroff u Zagrebu 2007. godine (foto Wikipedia)

Novi hrvatski ministar kulture naglo je postao poznat i u međunarodnim okvirima, što njegovim prethodnicima baš i nije tako lako polazilo za rukom. Ali ne po dobru. Naime, nakon što je u svega dvadesetak sati peticiju za njegovu smjenu potpisalo na tisuće novinara i djelatnika u medijima, a onda i kulturnih radnika, te brojnih građana drugih zanimanja, sada to isto od njega traži – ni manje ni više nego: jeruzalemski Centar Simon Wiesenthal.

Ta svjetski poznata organizacija jedna je od najvećih međunarodnih židovskih organizacija za ljudska prava, šire poznata i po neumornom i neprekidnom traganju za odbjeglim nacističkim zločincima koji su se nakon 2. svjetskog rata razbježali i skrivali svuda po svijetu.

‘Objavljuje takvo smeće…’

Naime, Simon Wiesenthal Centar je danas u priopćenju  koje je objavio na svojim stranicama (poveznica) izrazio šok i ogorčenje zbog više javnih komentara i aktivnosti koje je poduzeo novoimenovani hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović. U priopćenju u kojem se ističe i fotografija ministra, napominje se kako su ti događaji izazvali i pozornost dr. Efraima Zuroffa, ravnatelja Centra za izraelska i istočnoeuropska pitanja, a kojega su na ponašanje novoizabranog dužnosnika upozorili i brojni hrvatski građani, kako se napominje.
U Zuroffovom priopćenju za javnost izražava se ‘zgražanje Hasanbegovićevom objavom ozloglašene knjige o komemoraciji Holokausta posve diskreditiranog američkog (židovskog) autora Normana Finkelsteina te njegovim neutemeljenim i potpuno netočnim komentarima vezanima uz povijest Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i Holokausta’.

Printscreen priopćenja na stranicama Simon Wiesenthal centra

– Puka činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće koje reklamira na web stranici dobro poznate rasističke organizacije Stormfront koja zagovara superiornost bijele rase, dovoljan je razlog da ga se ukloni s pozicije ministra u vladi zemlje koja je dio Europske unije. Tim je gore to što, u hrvatskome kontekstu, ministar slijepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutno neutemeljena revizija povijesti Drugog svjetskog rata i holokausta. To je totalno uvredljivo i potpuno neprihvatljivo. Urgiramo od hrvatske Vlade da gospodina Hasanbegovića zamijeni osobom prikladnom za vođenje Ministarstva kulture, nekime tko će toj tituli donijeti čast i poštenje, umjesto da sramoti zemlju pred cijelim svijetom – traži Zuroff u priopćenju koje je glavna vijest na internetskim stranicama Simon Wiesenthal centra.

Posljednji lovac na naciste s odlikovanjem reda kneza Trpimira

Inače, dr. Efraim Zuroff je u svijetu poznat i kao ‘posljednji lovac na naciste‘, a u svojem dugogodišnjem radu je pronašao više nacističkih zločinaca koji su u 2. svjetskom ratu bili odgovorni za brojna zvjerstva. U Hrvatskoj je posebno poznat jer je 1999. godine u Argentini pronašao Dinka Šakića koji je bio zapovjednik logora u Jasenovcu. Šakić je uhićen i deportiran u Hrvatsku, gdje je osuđen na 20 godina zatvora, i to u prvom sudskom procesu protiv naci-zločinaca koji se dogodio u nekoj bivšoj komunističkoj državi.
Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić je dr. Zuroffa odlikovao odličjem Reda kneza Trpimira, a za njegove zasluge u borbi protiv povijesnog revizionizma, te zato što je pomogao ‘reafirmirati antifašističke temelje moderne hrvatske države‘.
Šest godina poslije, Zuroff  ima što i čuti u toj istoj Hrvatskoj čije visoko odličje nosi: počev od izjava kako je antifašizam ‘floskula’, pa sve do nekažnjenog razularenog izvikivanja hrvatske inačice nacističkog pozdrava ‘Sieg heil’ na ulicama glavnog hrvatskog grada.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI