Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
KULTURA / POLITIKA
Printscreen peticije Kulturnjaci 2016.

Kulturnjaci 2016. traže sastanak s T. Oreškovićem:
Danas do podne 3.732 potpisa za smjenu Z. Hasanbegovića

Printscreen peticije Kulturnjaci 2016.
Zagreb, 02.02.2016 - Inicijativa Kulturnjaci2016 . foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Zagreb, 02.02.2016 – Inicijativa Kulturnjaci2016 . foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Inicijativa građana imena Kulturnjaci 2016., koja je organizirala peticiju za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zatražila je sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Otkad je pokrenuta pa danas do podne peticiju je potpisalo 3649 djelatnika u kulturi i građana, te još 73 inozemnih državljana (sveukupno 3732), uglavnom kulturnih radnika. Na stranici Kulturnjaci 2016 i dalje se može potpisati peticija  (poveznica), ili razmotriti spisak potpisnika (poveznica). Na Facebook stranici Kulturnjaci 2016. se pak mogu vidjeti snimljene poruke ili izjave nekih potpisnika (domaćih i inozemnih), uglavom javnosti poznatih osoba iz kulturnog života. 

Printscreen peticije Kulturnjaci 2016.

Printscreen peticije Kulturnjaci 2016.

Evo i otvorenog pisma poslanog Tihomiru Oreškoviću:

Poštovani gospodine Orešković,

inicijativa Kulturnjaci 2016 kojom se traži smjena ministra Hasanbegovića prikupila je više od 3.500 potpisa kulturnih djelatnika i djelatnica te građana i građanki.
Izjava za javnost koju je 12. 2. 2016. dao gospodin Hasanbegović nije nas razuvjerila, budući da se nije jasno i nedvojbeno ogradio od vlastitog djelovanja u kojem u posljednjih 20 godina kontinuirano iznosi ekstremne političke stavove. Radikalnu orijentaciju pokazao je i svojim prvim potezima kao ministar kulture, a da pri tom javnosti nije jasno izložio svoja stajališta o kulturnoj politici.
Stoga Vas molimo da nas primite na sastanak kako bismo Vam uručili prikupljene potpise i izložili naše argumente zašto gospodin Hasanbegović ne bi smio biti ministar kulture Republike Hrvatske. 
Molimo Vas da nam termin susreta javite na kulturnjaci2016@gmail.com. Unaprijed zahvaljujemo.
S poštovanjem
za Kulturnjake 2016:
Iva Babaja
Branko Banković
Naima Balić
Jasna Bilušić
Ivica Buljan
Branko Čegec
Zoran Ferić
Zvonimir Jurić
Dražen Katunarić
Tihomir Milovac
Ivor Martinić
Sibila Petlevski
Edo Popović
Urša Raukar
Sabina Sabolović
Ivana Sajko
Tena Štivičić
Inicijativa Kulturnjaci2016 održala konferenciju za novinare isp

Zagreb, 02.02.2016 – Inicijativa Kulturnjaci2016 . foto HINA/ Daniel KASAP / dk

 

R. Menasse: Nadilaženje nacionalizma je temelj socijalne, političke i ekonomske kulture, osnova svih kulturnih i umjetničkih nastojanja

Ilustracije radi, evo i obrazloženja Roberta Menassea, austrijskog pisca i prevoditelja, koji je također jedan od potpisnika ove peticije, a koje je objavljeno na Facebook stranici Kulturnjaci 2016.
Robert Menasse

Robert Menasse

– Potpisujem i podržavam ovaj apel. Nacionalizam je nekultura, „nacionalizam je uništio europsku civilizaciju” (Stefan Zweig). Povijesna iskustva (prije svega ona iz prve polovice 20. stoljeća) pokazuju da nacionalizam nije kultura i da nacionalizam nema kulturu, nego da on najprije znači dokidanje kulturne raznolikosti, a zatim vodi do progona kulture i kulturnih radnika te naposljetku završava razaranjima i ratom. Nacionalistima trebaju slike o neprijatelju dok se umjetnost i kultura bave slikama o ljudima, a ne predodžbama o neprijatelju i zato umjetnost i kultura postaju neprijatelji nacionalista. Stoga je u Europi, koja je naučila lekciju iz svoje povijesti, nadilaženje nacionalizma temelj socijalne, političke i ekonomske kulture, osnova svih kulturnih i umjetničkih nastojanja. Tko umjetnika pita želi li stvarati nacionalnu umjetnost, naići će samo na nerazumijevanje, ako ne i na podsmijeh. Zato je neshvatljivo, upravo nepodnošljivo imenovati za ministra kulture radikalnog nacionalista – pojasnio je razloge potpisivanja peticije  R. Menasse.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI