Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
POLITIKA
Konferencija za Mamiće : Novinari pozvani da bi šutjeli i slušali!

Konferencija za Mamiće :
Novinari pozvani da bi šutjeli i slušali!

Zdravko Mamić (Foto: HRT)Kakva farsa! Zdravko Mamić s odvjetničkim parom Sloković – Prodanović održava tzv. konferenciju, ne za svoju kućnu upotrebu, ne za potrebe dokumentarca o besprizornom „junaku“ hrvatskog nogometa, nego za novinare. A novinari, dakle, oni za koje je „pressica“ organizirana, nemaju pravo postaviti nijedno pitanje. Nemaju oni što pitati jednog Zdravka Mamića, ima da slušaju i budu kuš! Upravo tako je „veliki Maminjo“ zamislio kako će komunicirati svoje istine o političkom progonu kojemu je izvrgnut on, i cijela njegova obitelj, već godinama. Još od dolaska Ive Josipovića na Pantovčak. A u tome su mu stručno suflirali njegovi odvjetnici koji za račun obrane svoga klijenta, koji trenutno ima tri optužnice na leđima teške stotine milijuna kuna, izrijekom tvrde: vrši se zloupotreba prava! DORH uzvraća priopćenjem: odvjetnici Zdravka Mamića na konferenciji su iznijeli niz neistina!

A Zdravko Mamić od danas je tek klupski savjetnik, ne i izvršni predsjednik Dinama. Prilagodio se novom Zakonu o sportu koji je upravo stupio na snagu.Bit će, kaže, na dispoziciji klubu koliko im bude potreban, ali svojim savjetima. No, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, naravno, ostaje. Hvalio se Mamić preko svake mjere, ali i kukao zbog zle hudi koja je zadesila njegovu obitelj. To je nemoguća silina pritiska i ugroženosti od politike. – Ugrožena su sva moja ljudska i građanska prava. I sad sam shvatio što su mislili moji stari kad su govorili- sine ne kači se s vlašću!

“Lijeva haranga”na jednu obitelj…

A od dolaska SDP – a na vlast, od najave Jovanovićevog „isušivanja nogometne močvare“ Mamićevi nemaju ni mira ni spokoja. Na njih je krenula “lijeva haranga”. Jadni ljudi, što veli mlađi od Mamićevih, Zoran, „ovo je suludo što nam se radi“. A što se radi? Provodi se zakon, primjenjuje pravo. Da bi se, kakvog li paradoksa, na DORH i USKOK obrušili odvjetnici, tvrdeći javno, da je ovdje na djelu zloupotreba prava, jer se članovima Mamićeve obitelji prijeti, vrši strašan pritisak,” žene dolaze uplakane“. Mamići su u kavezu baš kao i Sanader, njima su oduzeta građanska prava, blokirana imovina, vele, radikalizirajući odnos sustava spram njihovih klijenata.
– Politika je u zadnjih nekoliko godina sve učinila da uništi jednu obitelj, obitelj Mamić. Ljudi je li to moguće? Ne pravim ja od sebe žrtvu… ali ja sam vidio što znači biti na radaru vlasti kad se ona odluči s tobom obračunati – jadao se Zdravko Mamić, valjda očekujući empatiju onih koje je otvoreno prezirao i ponižavao.  Novinara.
Zdravko Mamić, jedinstvena pojava u hrvatskom sportu, ma šta sportu, u hrvatskom javnom prostoru, zacvilio je pred novinarima, po kojima je bezbroj puta primitivno, uličarski, besramno pljuvao, da su ugrožena njegova ljudska i građanska prava, njegovo dostojanstvo. Zar? Došao se požaliti onima koje je godinama sustavno vrijeđao, nazivao ih đubretom, smećem, j…. im sve po spisku , ne mareći ni za njihova prava ni ljudsko dostojanstvo.  A sada bi da oni posreduju njegovu istinu, da stanu u njegovu zaštitu, i još pritom, bez prava da ga ma o čemu pitaju. Tako, izgleda, „mali Zdravko“ zamišlja konferenciju za novinare, demokraciju i građanska prava. Kao privilegiju samo nekih. Mamićev odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je DORH promašio „ceo fudbal“, Jadranka Sloković kaže da nema argumenata za optužnicu, da još nisu vidjeli nijednog dokaza … Sve je to montirani politički proces, valjda.

DORH: Odvjetničke laži i neistine !

A što na to kaže DORH? Izlazi s priopćenjem i tvrdi da su Mamićevi odvjetnici iznijeli niz neistina.
-Odvjetnici su tijekom konferencije za novinare dali svoje vrijednosne sudove o postupcima u kojima je istraga u tijeku, a koji su sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku nejavni.

Da podsjetimo- kaže se u priopćenju- u konkretnom slučaju radi se o dva postupka u kojima su donesena pravomoćna rješenja o provođenju istrage, i u kojim postupcima je sud protiv okrivljenika odredio istražni zatvor koji je zamijenjen jamstvom i mjerama opreza. Dakle, sud je utvrdio postojanje osnovane sumnje da su počinjena kaznena djela kako se okrivljenicima stavlja na teret rješenjima o provođenju istrage- ističu iz DORH-a.
A ne boje se Mamićevi ni suda ni optužnica, jer sve što su radili bilo je u skladu sa zakonom. Ne boje se ni novog zakona, koji je tek stupio na snagu a koji zabranjuje bavljenje sportom onima koji su kažnjavani bilo zbog nezakonitosti u sportu ili čemu drugome. Jer, kako to veli Damir Vrbanović, “prema zakonu o sportu, u dijelu gdje se govori o ustroju nacionalnih saveza, stoji da se to odnosi na saveze čijih je barem pola klubova iz najvišeg ranga natjecanja profesionalno. A u preambuli hrvatskog olimpijskog odbora stoji da nogomet sačinjavaju muški nogomet, ženski nogomet, futsal i nogomet na pijesku. Gledajući tako, hrvatski nogomet ima deset od 32 kluba iz najvišeg ranga kao profesionalne“, zadovoljno će Vrbanović.

Kako li će Mamićevi preko Most-a…?

Ali, što će s Most-om? Glavni koalicijski partner HDZ – a, Zakonu o sportu daje punu podršku, kao i transparentnijem financiranju sporta, strožijim vezama između izravnih izvora novca i privatnih klubova, zabrani bavljenja sportom kažnjavanim osobama. Most-ovi prvaci poručuju- želimo da nam stranice novina puni sport, a ne kriminal u sportu.
Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priopćili su da će se zakon o sportu provoditi, daju potporu i sportskoj inspekciji, obećavaju osigurati sve uvjete za njezin nesmetani rad i žele više transparentnosti u sportu. Pitanje je samo što će od sve ove „revolucionarne retorike“ na kraju ostati, hoće li Mamići, zakonu i optužnicama unatoč, i dalje voditi glavnu riječ u hrvatskom sportu, a nažalost, i u politici…

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI