Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Tomaž Solar došao je s deset inžinjera, a dočekao ga je, među ostalima, i Branimir Lepur (Foto: Tris/ H. Pavić)

Inžinjeri i odvjetnici slovenskog Impola stigli u TLM – nadaju se u ožujku početi proizvodnju

Tomaž Solar došao je s deset inžinjera, a dočekao ga je, među ostalima, i Branimir Lepur (Foto: Tris/ H. Pavić)
Član Uprave tvrke Inpol - Hrvatska Tomaž Solar (Foto: Tris/H. Pavić)

Član Uprave tvrke Inpol – Hrvatska Tomaž Solar (Foto: Tris/H. Pavić)

Deset inžinjera slovenskog Impola zajedno s odvjetnicima stigli su danas u pogone šibenske Tvornice lakih metala u stečaju kako bi provjerili mogućnosti što skorijeg ponovnog pokretanja proizvodnje.

Slovenci danas pregledavaju zgrade, strojeve, inatalacije i drugu infrastrukturu, a sutra u Zagrebu trebaju konačno dogovoriti model preuzimanja s predstavnicima Ministarstva financija i Državne agencije za sanaciju banaka, s obzirom da je najveći vjerovnik TLM-a, šibenska Jadranska banka, u postupku sanacije.

– Moje ime je Tomaž Smolar i ja sam član uprave firme Impol Hrvatska. Mi smo danas došli kao prethodnica samo da tehnički provjerimo da li je sve spremno za ulazak u firmu. Kako već znate, sutra se sve odlučuje u Zagrebu i mi se nadamo da će sve dobro proći i nadamo se da ćemo danas vidjeti da je sve isto kao i prije godinu dana kada smo bili tu – rekao je u kratkom obraćanju novinarima predstavnik slovenskih ulagača.

– Sutra očekujem pozitivan rezultat i to je sve što sada mogu reći – rekao je Smolar na pitanja novinara o planovima proizvodnje i zapošljavanja bivših radnika TLM-a, kojih je 400 ostalo bez posla 15. siječnja ove godine.

– Ja u ovom momentu ne bi ništa više obećavao. Ja vjerujem da ćemo u ožujku početi proizvodnju i tada će biti sve rečeno i pokazano – rekao je Smolar.

Tomaž Solar došao je s deset inžinjera, a dočekao ga je, među ostalima, i Branimir Lepur (Foto: Tris/ H. Pavić)

Tomaž Solar došao je s deset inžinjera, a dočekao ga je, među ostalima, i Branimir Lepur (Foto: Tris/ H. Pavić)

Stečajni upravitelj Branko Morić pojasnio nam je trenutno stanje u firmi i njene mogućnosti.

– S obzirom da je TLM u stečaju, moramo napraviti jedno prijelazno razdoblje kako bi se uspostavila proizvodnja čim prije. Skupština vjerovnika i izvještajno ročište su zakazani za 9. ožujka, tako da ćemo poslovanje do onda pokušati riješiti s ugovorom o zakupu i upravo su oni ovjde danas da pregledaju tvornicu, instalacije i da se čim prije uspostavi proizvodnja. Potom ćemo u stečajnom postupku dalje rješavati pitanje vlasništva preuzimanja – rekao je Morić.

Razgovara se o najmu, jer o raspolaganju imovinom tvrtke mogu odlučivati samo članovi skupštine, odnosno vjerovnici od kojih su najveći banke.

Čak 510 milijuna kuna akumuliranih dugova

– Imovinom može raspolagati samo Skupština. Mi smo u poziciji sada da Impolu nismo pravi partneri, jer imamo nedostatke, moramo prihvatiti ulogu kakvu imamo. Imamo zgrade, strojeve, opremu, instalacije i radnike, ali nemamo nešto što bi nas činilo ravnopravnim partnerom, a to je kapital, organizacija, a izgubili smo i tržište u posljednjih godinu dana. U tim uvjetima mislim da je Impol ulagač, a ne partner. Sretna je okolnost da je taj ulagač netko tko se bavi istom proizvodnjom. Prema tome,  ako kupi ili na drugi način preuzme TLM, a mislim da će ići s kupnjom, onda će on nastaviti s proizvodnom. To me ohrabruje i veseli, u smislu zbrinjavanja radnika, zapošljavanja i funkcioniranja ovog industrijskog kapaciteta koji je značajan ne samo za Šibenik, nego i za cijeli Hrvatsku – rekao je Morić

Glavni vjerovnici TLM-a su banke, Jadranska banka, Hypo i HBOR, koje imaju založno pravo na svom imovinom, a slijede dobavljači, radnici, država.  Dugovi tvornice su ogromni.

– Stvarni dugovi će se znati kad završi Skupština. U Bilanci s 15. 12 kada sam došao u tvornicu akumulirani gubici su iznosili 510 milijuna kuna – rekao je Morić.

Iako je pola milijarde kuna dugova basnoslovna suma, nije nemoguće da se ona u TLM-u i zaradi. – Kad je tvornica radila punim kapacitetom godišnji prihod joj je bio milijardu i 400 milijuna kuna, što je a to znači 200 milijuna eura – pojašnjava stečajni upravitelj Morić koji se nada povratku stare slave šibenskog aluminijaša i šibenske industrije.

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić (Foto H. Pavić)

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić (Foto H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI