Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
EKOLOGIJA
Imaš maslinik-džunglu, a nemaš pojma o maslinarstvu? Dođi na radionicu PP-a Vransko jezero…

Imaš maslinik-džunglu, a nemaš pojma o maslinarstvu? Dođi na radionicu PP-a Vransko jezero…

masline

Evo zgodne prilike za one koji su naslijedili maslinik, a koji je već neko vrijeme zapušten, obrastao, neprohodan i nalikuje džungli. Svi maslinari koji o maslinarstvu znaju toliko da razlikuju maslinovo ulje od suncokretova imaju šansu da u kratkom vremenu postanu eksperti u rezidbi, ‘škaranju’, čišćenju, liječenju maslina itd.

– Imaš maslinik u Modravama? Prijavi se za radionicu obnove starih i zapuštenih maslinika! Park prirode Vransko jezero organizira još jednu radionicu obnove starih i zapuštenih maslinika te ovim putem pozivamo sve zainteresirane maslinare koji imaju stari, zapušteni maslinik, a žele ga obnoviti, očistiti i vratiti u produktivnu fazu, da se jave stručnoj službi Parka prirode Vransko jezero na broj 099/325-2705, 023/383-181, e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili direktno u upravu u Biogradu – pozivaju iz PP Vransko jezero.
– Za potrebe ove radionice, koju će voditi mr. sc. Marijan Tomac, odabrat ćemo jedan maslinik u kojem će se prezentirati tehnike obnove maslina, a od posebnog interesa su nam maslinici prvenstveno na području Modrava, poželjno na prostoru od info centra Prosika do Šenične ceste. Termin radionice predviđen je za 12.03.2016. u 10 sati. Nazočni maslinari i ljubitelji ove plemenite mediteranske voćke imat će priliku naučiti kako obnoviti, odnosno pomladiti maslinu uklanjanjem neproizvodnog dijela stabla, kako bi preostali dio potjerao nove grane koje će redoviti i obilno rađati. Ovisno o stanju pojedinih stabala u masliniku, sudionici radionice naučit će obnovu masline iz panja, obnovu u krošnju te način spuštanja visoke krošnje, kao i potrebe gnojenja i zaštite od bolesti i štetnika obnovljenih maslina – kaže Iva Rogić, stručna suradnica u PP Vransko jezero.
Radionica je besplatna, trajat će otprilike  3 sata, a svi sudionici trebaju ponijeti vlastiti alat (pilu i škare), kako ne bi besposleno zurili dok drugi pilaju i sijeku grane.
– Krajnji cilj aktivnosti jest valorizacija maslinika Modrave kao značajnog krajobraza – spomenika ljudskom radu, gdje bi se revitalizirani i obnovljeni maslinici sve više privodili proizvodnji, a područje zbog svoje specifičnosti ostvarilo puni potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede. U suradnji s Parkom prirode zainteresirani vlasnici maslinika lakše mogu ostvarivati i svoje ciljeve, a pravilno orezivanje i pomlađivanje stabala svakako je jedan od prvih i najvažnijih koraka – napominje Iva Rogić.
Dakle, 12. ožujka ujutro: pilu u ruke pa na seminar u džunglu (maslina) – potrebni su samo škare, pila i dobra volja.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI