Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
UKRATKO
I nakon ukidanja PDV-a, Hrvatska i dalje bez donacija hrane

I nakon ukidanja PDV-a, Hrvatska i dalje bez donacija hrane

socijalna-samoposluga-1024x575

Socijalna samoposluga/Foto: HCK

Platforma nevladinih udruga “Mreža hrane” pozvala je  Vladu da izgradi sustav doniranja hrane u Hrvatskoj, a donatore da pomognu najpotrebitijima i smanje poražavajuću količinu bačene hrane.

U prosincu prošle godine stvorene su zakonske pretpostavke za doniranje hrane bez PDV-a, no učinkovitog nacionalnog sustava doniranja hrane još nema, upozorili su u subotu predstavnici platforme Mreža hrane na konferenciji za novinare koju su održali na Markovu trgu, obilježavajući godinu dana od pokretanja svoje inicijative “oslobodimo hranu PDV-a”.
– PDV-a više nema, ali nema ni donacija, ljudi su gladni, a hrana se baca, jer nema centralnog posredničkog tijela koje bi kontroliralo i dostavljalo hranu tamo gdje je potrebna – rekao je Zoran Grozdanov  iz Mreže hrane.
Proizvođače i trgovce pozvao je da ne bacaju hranu  “sada kada je pravilnicima uređeno da se zdravstveno ispravna hrana može donirati”.
Predstavnici Mreže istaknuli su i ključnu ulogu ministarstava poljoprivrede i socijalne politike u izgradnji sustava nacionalnog doniranja hrane, te ih pozvali da ispune tu svoju zadaću jer, kako smatraju, korisnici nisu osjetili nikakvo značajno poboljšanje u odnosu na stanje prije pokretanja inicijative oslobađanja donacije hrane od PDV-a.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI