Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
IZDVOJENO / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / UKRATKO
Gradska knjižnica u Šibeniku slavi 94. rođendan

Gradska knjižnica u Šibeniku slavi 94. rođendan

U srijedu, 17. veljače 2016., Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” u Šibeniku, utemeljena toga datuma 1922. godine, obilježit će svoj dan.

knjiznica-xxx

Tim povodom u 19 sati u multimedijalnoj dvorani bit će predstavljena slikovnica “Faust Vrančić”, koju je Knjižnica objavila u nizu “Lastovanja” u prosincu 2015. u povodu četiristo godina od tiskanja Vrančićeve knjige izuma i projekata “Machinae novae”. Tekst je napisala dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, koja će predstaviti slikovnicu, a ilustracije izradila Dijana Kočica, akademska slikarica i grafičarka.
Prije toga, u 18.30 sati, na prvom katu Knjižnice bit će predstavljeni prigodni poštanski žig i dvije dopisnice izrađeni u povodu 150. obljetnice Narodne slavjanske čitaonice, utemeljene 19. prosinca 1866. Autor dopisnica je Petar Čičin-Šain a poštanskoga žiga dr. sc. Ante Kalogjera. Predstavljanje organiziraju Društvo filatelista i numizmatičara Šibenik i Knjižnica (Knjižnica će izložiti i Pravila Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku, tiskane u Splitu 1866.).
U 18 sati u prizemlju Knjižnice bit će otvorena, uz nastup dječjeg zbora Cvrčak, izložba likovnih radova djece iz vrtića na temu “I ja sam 950”, kojom se najmlađi pridružuju obilježavanju velike obljetnice Šibenika: 950 godina od prvog spomena grada. Izložbu organiziraju Gradski vrtići Maslina i Smilje.
U 20 sati u sklopu Filmske večeri bit će prikazan turski igrani film “Duga priča” (redatelj: Osman Sınav, godina proizvodnje: 2012., trajanje: 125 min, žanr: drama). Projekcija je dio 4. dana turske kulture u Šibeniku (od 9. do 27. veljače 2016.), koje organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI