Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Finale dugih pregovora o Impolovom preuzimanju šibenskog TLM-a: Zaposlit ćemo odmah 250 radnika, uskoro i 400!

Finale dugih pregovora o Impolovom preuzimanju šibenskog TLM-a:
Zaposlit ćemo odmah 250 radnika, uskoro i 400!

TLM (Foto H. Pavić) (6)Nakon godinu dana mučnih, teških pregovora slovenskog Impola s hrvatskom Vladom oko preuzimanja šibenskog TLM-a, napokon dobre vijesti. Državna agencija za sanaciju banaka raspisuje javni natječaj za otkup dugova TLM-a koji prema Jadranskoj banci Šibenik iznose 250 milijuna kuna, a Impol ne sumnja da će dati najbolju ponudu za ta potraživanja. Već 9. ožujka Slovenci TLM uzimaju u najam dok se formalno-pravno ne riješe vlasnički odnosi. Odmah, u prvoj fazi pokretanja proizvodnje s burze će se u Tvornicu vratiti 250 radnika, a nedugo zatim bit će ih u TLM-u i 400. Ciljna proizvodnja u Šibeniku je 130, a u perspektivi i 150 tisuća tona aluminija!

– U ovom trenutku mogu vam reći da smo vrlo zadovoljni završnim razgovorima u Vladi, a siguran sam da zadovoljstvo s nama dijele i hrvatska Vlada ali i ljudi iz šibenskog TLM-a kojega ćemo 9. ožujka formalno uzeti u najam, a ubrzo nakon toga i u vlasništvo. Sad nam samo preostaje vjerovati da će se rokovi ispuniti. U protivnom bi imali velike probleme jer bi nam ova poslovna godina bila izgubljena. Ionako će biti problem zbog toga što su šibenski pogoni stajali godinu dana, pa ćemo morati investirati dva milijuna eura samo u njihovo pokretanje, a potom nam slijedi i ulaganje dodatnih oko 70 milijuna eura kako bi angažirali kapacitete TLM-a – izjavio nam je, neposredno nakon obavljenih finalnih pregovora u Vladi o preuzimanju TLM-a, prvi čovjek slovenskog Impola  Jernej Čokrl.

Državna agencija za sanaciju banaka će odmah raspisati javni natječaj za otkup dugova TLM-a, koji samo prema domicilnoj Jadranskoj banci Šibenik iznose 250 milijuna kuna. Impol ne brine natječaj, jer, kako veli Čokrl, „sigurni smo da ćemo dati najbolju ponudu za ta potraživanja . Dogovoren je cjelokupan proces, imamo punu podršku hrvatske Vlade i svi smo zadovoljni“.
Potvrdio nam je da u Šibeniku namjeravaju vrlo skoro proizvoditi bar 110-130 tisuća tona aluminija, a u perspektivi, do 2020. g. i 150 tisuća tona. Dio šibenskog aluminija, 50-ak tisuća tona, vozili bi u Slovensku Bistricu gdje Impol ima svoju Tvornicu i gdje bi se aluminij finalizirao. Preostalih, 60-ak tisuća tona plasiralo bi se na tržište koje je TLM imao desetljećima, ali je zbog jednogodišnjeg prekida u proizvodnji izgubljeno.
Slovenci planiraju i poseban projekt za Šibenik, proizvodnju dijelova za automobilsku industriju, u što će trebati uložiti sto milijuna eura. – No, sada nam je prioritet – ističe Čokrl – da vratimo izgubljeno tržište TLM-a i osiguramo plasman šibenskog aluminija koji je u cjelosti namijenjen izvozu.
Impol će nakon preuzimanja TLM-a odmah zaposliti oko 250 radnika koji su proglašenjem stečaja u šibenskoj tvrtki završili na Zavodu za zapošljavanje. A ako se uspješno vrati izgubljeno tržište, bit će posla i za 400 ljudi, optimistično najavljuje čelnik Impola.

– U Šibeniku će biti i aluminija i posla, samo pod uvjetom da gospodarska situacija bude stabilna – poručuje Čokrl.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI