Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
SCENA
Damir Imamović predstavio ‘Sarajevo’, pjesmu o ‘drugačijem gradu’

Damir Imamović predstavio ‘Sarajevo’, pjesmu o ‘drugačijem gradu’

Singl najavljuje album ‘Dvojka’, prvi uradak grupe Sevdah Takht Damira Imamovića za diskografa Glitterbeat Records.

4ca977ce-f9fd-48b2-89bf-88bd4d1448da

Damir Imamović (Foto: Amer Kapetanović)

Pjesma “Sarajevo” novi je autorski rad Damira Imamovića koja govori o jednom drugačijem gradu raskidajući sa sevdalijskom tradicijom hvalospjeva o gradovima – stoji u uvodu promotivnog materijala koji najavljuje album „Dvojka“, kojega će izdati Glitterbeat Records, trenutačno vodeća world music etikata u svijetu.
Spot za „Sarajevo“ napravio je Amer Kapetanović, sarajevski fotograf s kojim Damir Imamović surađuje već godinama. Njegova videa za pjesme “Hajrija” i “Kada moja mladost prođe” iznimno su zapaženi radovi, a “Sarajevo” je bazirano na njegovom viđenju grada, noirovskoj estetici igre između intime i javnog prostora.

– „Sarajevo“, pjesma koja otvara album, stavlja poznato sevdalijsko sazvučje u službu jednog „drugog Sarajeva“,nestajućih i zaboravljenih generacija onih koji se nisu uklopili, a tiho su obojili kulturni i politički život bosanskog glavnog grada. Sevdah Takht Damira Imamovića savršeno paše Glitterbeatovom kulturnom i muzičkom entuzijazmu. Njihove priče su globalne, a dolaze iz istinske ljubavi za regionalnu tradiciju iz koje potiču – ljubavi koja je dovoljno jaka da izdrži zahtjeve koje pred nju postavlja ovaj mladi i neumorni umjetnik. Onoliko koliko je kultura uvijek i politika, a borba unutar jedne uvijek je i borba u drugoj, ovo je suštinski politički projekt. Ali to je i Imamovićev najsnažniji osobni iskaz do sada – piše u službenom prioćenju Glitterbeata.
Damir Imamović nedavno je u Sarajevu postavio multimedijsku izložbu „Sevdah, umjetnost slobode“, a tim je povodom za TRIS dao intervju, kojeg možete pročitati OVDJE.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI