Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
POLITIKA
CRO Demoskop: Čak četvrtina građana vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru

CRO Demoskop:
Čak četvrtina građana vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru

cro_demoskop2Ocjene Tomislava Karamarka da Vlada ‘očito počinje ulijevati povjerenje’ još uvijek ne dijeli većina hrvatskih građana. Prema mjesečnom istraživanju CRO Demoskopa agencije Promocije plus smjer kretanja zemlje podupire 24,1 posto građanki/građana, ali da se ponove izbori HDZ bi svejedno dobio najviše glasova.

Formiranje Vlade nije dovelo do znatnih pomaka u odnosu između lijeve  i desne koalicije, no najveći gubitnik je Most, kojem potpora birača i dalje pada – pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus koje prenosi HRT (POVEZNICA).

Zanimljivo je kako više od polovice građana – 58,6% misli da su opća kretanja u zemlji negativna, odnosno idu u pogrešnom smjeru. Jedina iznimka su birači HDZ-a, među kojima većina misli suprotno.

Najnovije istraživanje agencije CRO demoskop donosi još nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o odnosima u političkoj areni. Pokazuje nastavak smanjenja potpore Mostu uz istovremeno povećani rast neodlučnih birača.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače na ljestvici preferencija koalicijskih lista Domoljubna bi koalicija bila u blagoj prednosti u odnosu na lijevo-liberalnu koaliciju Hrvatska raste i bila bi relativni pobjednik u izborima (u deset izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista). HDZ-ova Domoljubna koalicija je prva s izborom od 32,7% glasova, dok je SDP-ova koalicija Hrvatska raste na drugom mjestu s izborom od 32,3%. Najveće iznenađenje posljednjih parlamentarnih izbora, Most nezavisnih lista je na trećem mjestu s 9,1%. Tako se Mostu u dva postizborna mjesečna istraživanja istopila potpora za 6,3 bodova.

Na ljestvici s rangom samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,0%, a SDP s 28,8%. I na ovoj je ljestvici Most zabilježio pad izborne potpore od 2,6 postotnih bodova u mjesec dana. Živi je zid s 3,1% na četvrtom mjestu, a slijedi HNS s 2,4%.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je napozitivnija političarka s izborom od 24,6%. Zoran Milanović je na drugom mjestu s 10,3%, dok je premijer Tihomir Orešković treći s izborom od 9,9 posto. Na četvrtom je mjestu u ovomjesečnom istraživanju Josip Leko s izborom od 7,2%, a slijedi Božo Petrov s izborom od 4,7%.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (30,5%) i Zoran Milanović (28,5%).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna tema prekriva skoro polovicu: izbor nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića (47,2%). Slijede dvije teme s izborom većim od 10%: bronca rukometaša na EP u Poljskoj (17,0%) i slučaj ministra Crnoje i njegova ostavka (12,1%).

Smjer kretanja zemlje podupire 24,1 posto građanki/građana, dok ih 58,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 17,3 posto. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima stranaka koji čine trenutačnu parlamentarnu većinu. Da se opće stanje u zemlji kreće u dobrom smjeru smatra više od dvije trećine birača HDZ-a (67,9%), ali i znatno manje među biračima Stranke Milana Bandića (36,4%), Mosta (31,3%) i HSS-a (27,3%). Obrnuta je situacija među glasačima opozicije. Samo 4% glasača Živog zida smatra da se stanje razvija u dobrom smjeru, a među glasačima SDP-a njih 6,5 posto, OraHa 10%.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI