Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
SCENA
Chui se vraćaju u grad koji ih je proglasio ‘kontroverznim’ bendom

Chui se vraćaju u grad koji ih je proglasio ‘kontroverznim’ bendom

Dakle, u Šibenik. Promocija albuma ‘Third Sun From the Stone“ je u klubu Azimut, 11. ožujka.

chui

Chui

Bilo je to 7. lipnja 2014., kada se šibenska publika prvi put suočila sa zagrebačkim electro/jazz sastavom Chui. Bili su tu i Karamarko i Josipović i razni crkveni i svjetovni velikodostojnici, sav taj visoki stalež koji se od tada više nije pojavio na tvrđavi sv. Mihovila. Svečano otvorenje bilo je, sjećate se, dosadno (odnosno, ne sjećate se, palo je odmah u zaborav). Osim jednog detalja – „Lijepa naša“ izvedena je, naravno, na početku i postala je glavna priča idućeg dana. Chui su je odsvirali na svoj način i… ušli u legendu. Evo što je na ovom portalu dan kasnije bilo zapisano:
“Lijepa naša” je, a i to se dogodilo valjda prvi put u našoj povijesti, bila apsolutni vrhunac sinoćnjeg otvorenja. Free-style-jazzy-bossa-nova interpretacija shvaćena je kao diverzija. Sabotaža koja će za nekoliko tjedana jedina biti upamćena od cijelog izvedenog programa, nešto poput Hendrixove himne na Woodstocku. Po mnogima skandal i hereza, po Ivi Josipoviću „jedan od načina na koji se voli Hrvatska“. Predsjednik je ovog puta apsolutno u pravu; „svetinje“ ne postoje, postoje samo različite percepcije svijeta oko nas. Chui se sinoć nisu narugali s „Lijepom našom“, samo su je učinili drugačijom. To što to nije bila izvedba tijekom koje Karamarko može staviti ruku na srce i što je većina publike zbunjeno sjela na pola pjesme, ne znači da Chui ne vole Hrvatsku. Vole je moderno.
Nešto manje od dvije godine kasnije, Chui se vraćaju u Šibenik sa svojim odličnim trećim albumom „Third Sun From the Stone“. Projekt Chui započeo je 2012. kao usputni eksperimentalni jamming jazz sastav svestranog multiinstumentaliste Tonija Starešinića. Postava Chuia ustalila se na prethodnom albumu „The Second Arrival“ kad je bubnjeve zasvirao Janko Novoselić, općenito jedan od najboljih bubnjara svoje generacije koji je već puno puta dokazao kako svira glavom, a ne rukama, dok je na mjesto trubača Andreja Jakuša došao saksofonist Vojkan Jocić. Dok je „The Second Arrival“ stremio plesnom impulsu, „Third Sun From The Stone“ (zanimljiva analogija na Hendrixov „Third Stone From The Sun“) prvo je omeđeno konceptualno putovanje ove grupe, a time i najbolji album Chuija do sada.
Chui, dakle, nastupaju u Azimutu 11. ožujka. Ne bojte se, himnu neće izvesti, odsvirat će materijal s, po mnogima, najboljeg hrvatskog albuma prošle godine.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI