Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
POLITIKA
Branitelji zamjeraju pravosuđu: ‘Provodi se samo ovršni zakon, a zločine se ne procesuira’

Branitelji zamjeraju pravosuđu:
‘Provodi se samo ovršni zakon, a zločine se ne procesuira’

Komemoracija u Dragišićima 2016. (Foto H. Pavić) (17)Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima u zaleđu Vodica obilježena je 23. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela.

Uz njihove obitelji i suborce ove godine su se poginulima Jakovu Crvelinu i Borisu Kartelu, kao i Borisu Troskotu i Borislavu Periši čija se sudbina ne zna i čija tijela nisu nikad pronađena i pokopana, pokloniti došli i predstavnici Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i Grada Skradina, te općina Tisno, Pirovac, Stankovci i Murter.

– Danas smo na ovom tužnom i ponosnom mjestu da bi se prisjetili hrabrosti naših ubijenih prijatelja Jakova, Bore, Borisa i Borislava. Tu smo bismo da bi se prisjetili, dok utjehu mogu dati samo institucije države za koju su se borili. Sigurno nije u redu da se kod nas revno provodi samo ovršni zakon, po kojem su zbog, na primjer,  neplaćanja TV pretplate ovršene stotine i tisuće obitelji. Među tim obiteljima je i nemali broj braniteljskih i pri tome su se na račune privatnih osoba, javnih bilježnika i odvjetnika, slili milijuni kuna, dok ono što se ovdje dogodilo prije 23 godine jednako tako spada pod zakone, ali do dana današnjeg to nije obrađeno  ni procesuirano – rekao je, među ostalim, na komemoraciji Slavko Marov, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Tisnog. Komemoracija u Dragišićima 2016. (Foto H. Pavić) (10)

Podsjetimo, paravojska paradržave ‘Krajine’ 24. veljače 1993. godine u Dragišićima je zarobila deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe bili ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa su stigla samo šestorica. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića i dalje ne znaju.

Policija je dosad podigla kaznene prijave protiv tri osobe, a Državno odvjetništvo je kompletiralo jednu optužnicu.

– Obavještavamo vas da je u odnosu na zlostavljanje hrvatskih vojnika koji su zarobljeni u Dragišićima, kao i smrt jednog od njih, protiv jedne osobe podignuta optužnica zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, a u tijeku je istraga protiv još dvije osobe. Glede dvojice hrvatskih branitelja, a čija tijela još nisu pronađena, provode se zajednički izvidi s policijom, tijekom kojih se provode razne dokazne radnje u cilju pronalaska posmrtnih ostataka i otkrivanja počinitelja, te utvrđivanja svih okolnosti njihova stradavanja – odgovorio nam je na novinarski upit glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku Emilio Kalabrić.Komemoracija u Dragišićima 2016. (Foto H. Pavić) (7)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI