Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
POLITIKA
Javier Solana (foto Wikipedia)

Bivši glavni tajnik NATO-a Solana žestoko iskritizirao hrvatske vlasti

Javier Solana (foto Wikipedia)
Javier Solana (foto Wikipedia)

Javier Solana (foto Wikipedia)

Bivši glavni tajnik NATO-a i nekadašnji visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU-a, španjolski socijalist Javier Solana, rekao je u petak da Hrvatska ima „užasnu, nacionalističku“ vlast, a da su što bolji odnosi Hrvatske i Srbije preduvjet stabilnosti u tom dijelu Europe.

„Međunarodna zajednica nije izgubila interes za tim dijelom Europe. Stabilnost se ondje može osigurati jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije ali Hrvatska ima užasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj“, izjavio je Solana (73) u Diplomatskoj školi u Madridu na konferenciji „Mišljenja o međunarodnoj situaciji“.
„Sada ondje imamo Hrvatsku u EU, a Srbiju izvan nje. Njemačka je uvijek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbiju se zanemarivalo. Srbija mora postati dio EU-a, ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Europu“, izjavio je Solana pred diplomatima iz brojnih zemalja.
Javier Solana, član Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE), bio je glavni tajnik NATO-a od 1995. do 1999. te visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a od 1999. do 2009.
„Iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučili smo da je potrebno preventivno djelovati. Odgode su pogubne. Potrebno je biti sposoban uvesti policiju i suce, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice“, rekao je Solana koji je bio ministar vanjskih poslova Španjolske od 1992. do 1995.
„Sada u BiH imamo Republiku Srpsku te onaj drugi dio gdje žive Bošnjaci, Arapi i ostali“, dodao je 73-godišnji diplomat. Napomenuo je da su „bitke ukopane u srcima tamošnjih naroda“.
Španjolska je jedna od pet zemalja Europske unije koja nije priznala Kosovo. „Na Kosovu stvari nisu ispale dobro. Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, no ipak je to granica, ali Srbija je spremna razgovarati. Također treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja“, rekao je dugogodišnji dužnosnik PSOE-a.
Vođa stranke lijevog centra PSOE, Pedro Sánchez (43), postat će španjolski premijer ako 3.ožujka dobije podršku parlamenta. PSOE je dobio mogućnost stvaranja lijeve koalicijske vlade nakon što pobjednik izbora Narodna stranka desnog centra nije osvojila natpolovičnu većinu u parlamentu a zatim niti podršku ostalih stranaka.
Solana smatra da će stav Španjolske prema Kosovu ostati jednak preuzme li PSOE vlast. Sánchez se u srijedu predstavio veleposlanicima zemalja EU-a kao „europejac“ ali im je rekao da se protivi održavanju referenduma o nezavisnosti u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku zemlje.
Španjolska zajedno s Grčkom, Rumunjskom, Ciprom i Slovačkom od zemalja EU-a nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije 2008. Kosovo nije priznala niti Rusija kojoj je Bruxelles nametnuo sankcije nakon pripajanja ukrajinskog poluotoka Krima.
„Trebamo obnoviti odnose s Rusijom. Nije lako zaboraviti ono što je Rusija napravila s Krimom no trebamo obnoviti odnose“, rekao je Solana. „Dobro je što Njemačka želi razgovarati o tome, no problem je nova poljska vlada koja je teška i antiruska“, dodao je bivši ministar Španjolske.
Solana se zalaže za zajedničku obrambenu politiku EU-a i najavljuje širenje NATO-a. „Crna Gora će sigurno ući u NATO“, rekao je.
On je bio na čelu sjevernoatlantskog vojnog saveza koji je 1999. bombardirao Srbiju u cilju zaustavljanja srpske intervencije na Kosovu. Tom prilikom je pogođeno kinesko veleposlanstvo.
„Bila je to tehnička greška, nije bilo nikakve namjere da se pogodi kinesko veleposlanstvo. Kineski predsjednik i veleposlanik nakon toga nisu htjeli pričati na telefon, ali na kasnijim sastancima koje sam imao sve je izglađeno. To je zaboravljeno. Možda se još samo neki Kinezi pozivaju na to“, rekao je.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI