Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Agencija za sanaciju banaka i Ministarstvo financija večeras odlučuju o sudbini TLM-a

Agencija za sanaciju banaka i Ministarstvo financija večeras odlučuju o sudbini TLM-a

Igor Shamis - presica oproštaja od TLM-a (Foto H. Pavić) (1)O sudbini šibenskog aluminijaša razgovaralo se danas na sastanku premijera Tihomira Oreškovića sa sindikalnim čelnicima, a istovremeno su predstavnici Impola s predstavnicima Agencije za sanaciju banaka pregovarali o modalitetima pokretanja proizvodnje. S obzirom na prijetnju Slovenaca o selidbi u Srbiju, Agencija za sanaciju upravo pregovara s Ministarstvom financija.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sastao se danas s predsjednicima četiri sindikalne središnjice, Krešimirom Severom, Mladenom Novoselom, Vilimom Ribićem i Ozrenom Matijaševićem.
– Meni je najbitnije da ćemo imati jedan otvoreni dijalog. Sindikati su nam partneri i zajedno ćemo trebati rješavati i riješiti ovu situaciju i samo zajedno možemo ići naprijed –  rekao je u izjavi za novinare nakon sastanka Tihomir Orešković.
Kako su izvijestili iz Vlade, na sastanku je dogovoreno pokretanje Gospodarsko-socijalnog vijeća, koje će biti platforma za socijalni dijalog i to u što skorijem vremenu, te o stanju hrvatskog gospodarstva. No, razgovor je imao i konkretnijih trenutaka. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević otvorio pitanje Šibenskog TLM-a, čije su valjaonice otišle u stečaj, 460 radnika na Zavod za zapošljavanje, dok 109 radnika prešaonica očekuje ista sudbina za mjesec dana. Matijašević je premijera upozorio kako slovenski Impol već godinu dana nastoji ući u TLM i pokrenuti proizvodnju, ali da zbog odugovlačenja prijeti odustajanjem. Impol je dao ultimatum da će, ne donese li se odluka do 22. veljače, odustati od Šibenika i planiranu proizvodnju pokrenuti u Sevojnu u Srbiji.
– Znam da postoji rješenje koje je u skladu pravilima Europske komisije i interesima Impola, Vlade i TLM-a, a ne ide na štetu poreznih obveznika. Ali o tom rješenju se trebaju očitovati Agencija za sanaciju banaka i Ministarstvo financija – rekao je Matijašević

Istovremeno sa sastankom sindikalista s premijerom danas su se sastali i predstavnici Impola s predstavnicima Agencije za sanaciju banaka, gdje se pregovaralo o uvjetima preuzimanja TLM-a. Stav Jadranske banke, kao najvećeg vjerovnika TLM-a, ključan je u rješavanju sudbine šibenskog aluminijaša, ali kako je ona je u postupku sanacije, odluku donose Agencija za sanaciju banaka i Ministarstvo financija. Danas u poslijepodnevnim satima na ovu temu trebao je započeti sastanak predstavnika Agencije za sanaciju banaka s predstavnicima Ministarstva financija. Kako saznajemo, sve se vrti oko iznosa koji Impol treba platiti na ime dugova TLM-a prema Jadranskoj banci. Radi se o iznosu od nekih 60.000.000 kuna, za koji Impol drži da je previsok. Donese li se danas za Slovence povoljna odluka,  Impol bi tvornicu, za početak,  uzeo u zakup, a eventualni dogovor 9. ožujka treba potvrditi Skupština TLM-a.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI