Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
KULTURA
Kazalištna udruga Virko - predstava MYyGen (Foto Virko)

Agencija za elektroničke medije odlučila:
Virko snima TV seriju o teškoćama odrastanja

Kazalištna udruga Virko - predstava MYyGen (Foto Virko)
Kazalištna udruga Virko - predstava MYyGen (Foto Virko)
Kazalištna udruga Virko – predstava MyGen (Foto Virko)

Predstava ‘Mygen’ Kazališne udruge Virko , koja je imala premijeru 20. prosinca prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, uskoro će biti i ekranizirana. Projekt Virka  našao se među pobjednicima natječaja Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

–  Radi se o preobrazbi kazališne predstave u filmski, najbliže rečeno igrano-dokumentarni serijal. Projekt predviđa 12 epizoda od po 30 minuta od kojih će svaka prikazivati jednu od 12 slika iz predstave ‘Mygen’ – Moja generacija, koja se bavi problemima odrastanja, ne samo u Šibeniku, već globalno. Radi se o 12 slika o 12 problema s kojima se susreću srednjoškolci – rekao nam je voditelj Kazališne udruge Virko Sergej Mioč.

Predstava govori suočavanju srednjoškolaca s okolinom, njihovim odnosima s roditeljima, i o seksu, drogi, alkoholu, ljubavi, vjeri, homofobiji, zlostavljanju, sukobima mladih sa svijetom koji ih okružuje… Trinaest likova pojavljuje se sa svojim problemima, a središnji lik je frustrirana, povučena srednjoškolka koja se u životu loše osjeća, a svaki od likova joj pokušava pomoći sa svojim savjetima, smatrajući da su baš oni najbolji….

Sergej Mioč (Foto H. Pavić)

Sergej Mioč (Foto H. Pavić)

Mioč je ‘Mygen’ kao televizijski projekt Vijeću za elektroničke medije prijavio još prije nego je postavio predstavu. Bio je, kaže, vođen dobrim iskustvima koja je imao s projektima koja je Virko radio zajedno s Udrugom Argonauta. Virko i Argonauta su preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz europskih fondova uspjeli dobili neka manja sredstva za projekte Oživljavanja kazališnog života u Murteru i Noći Colentuma. Odluka (POVEZNICA) Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija AEM-a da mu od traženih 170.000 kuna odobri čak 130.887,54 kuna Mioča je iznenadila, vrlo ugodno.

– Svi projekti koje je dosad radio Virko koštali su oko pet tisuća kuna svaki, a predstava Mygen ukupno 11 tisuća. Do ovog trena sam mogao samo sanjati da ću nešto raditi s ovolikim buđetom. Pred nama je velika odgovornost, treba dodijeljena sredstva i povjerenje opravdati, kako knjigovodstveno tako i umjetnički. Predstava ‘Mygen’ bila je zahvala toj djeci za 12 godina vjernosti kazališnim daskama, Virku i publici.   Oni koji su se pred 12 godina upisali na naše radionice kao prvašići, sada već studiraju, a Vijeće za elektroničke medije odlučilo je da tu zahvalu njima vidi puno veća publika od kazališne – rekao nam je Mioč.

U Kazališnoj udruzi Virko tijekom 12 godina glumi se učilo preko 400 djece, koja su postavila 30 predstava i izvela ih 350 puta pred desecima tisuća gledatelja.

Iako 130.000 kuna nije velik novac za produkciju serijala od 12 polusatnih epizoda, Mioč je uvjeren da će na koncu imati vrhunski, ili barem najbolji mogući  proizvod s najmanjim iznosom potrošenog novca, što će, kaže, realizirati uz pomoć brojnih nadarenih Šibenčana koji se bave filmom i televizijom. 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI