Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
KULTURA
Sve jača podrška neprofitnim medijima: ‘Ruku daju’ građani, portali, međunarodne organizacije…

Sve jača podrška neprofitnim medijima:
‘Ruku daju’ građani, portali, međunarodne organizacije…

press_freedom_fists

Otvoreno pismo i peticiju Mreže emancipacije E-net kojom se traži smjena ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u prva 24 sata potpisalo je više od 1200 ljudi, a do ovog trenutka 1350.  Komentari podrške stižu iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva, a potporu su, na različite načine, uputili i kolegice i kolege iz drugih medija i organizacija civilnog društva. Uskoro se očekuje i formalna podrška međunarodnih novinarskih udruženja.

Podsjetimo, Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, poslala je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem se traži hitna smjena ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i grubog nasrtaja na medijske slobode, izvještava CroL, čiji tekst prenosimo u nastavku.

“Ne želim nacionalizam, klerikalizam, seksizam, rasizam i sve one ksenofobične i izopačene ideje”

Podršku Mreži emancipacije uputili su, zasad, i kolegice i kolege iz drugih neprofitnih medijaAntonija Letinić, urednica portala Kulturpunkt.hr, Luka Ostojić, urednik portala Booksa.hr, Gabrijela Ivanov, urednica portala VoxFeminae.net, Momir Divjak, Građanska inicijativa “NG-Buntovnici” ngbuntovnici.hr, portal Queer.hr, portal STav, udruga Cenzura Plus, UNITAS WebRadio Nova Gradiška te Fantastično dobra institucija – Fade In.
Brojni potpisnici/e peticije uputili su i svoje komentare podrške ovoj inicijativi za smjenom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Ovdje donosimo neke od komentara.
“Ne želim nacionalizam, klerikalizam, seksizam, rasizam i sve one ksenofobične i izopačene ideje koje odvlače čovjeka od uzroka problema i nude mu bijes i mržnju umjesto zdravog razuma i slobode”, piše Igor iz Rijeke.

tBwwjmqeYaSVwBP-800x450-noPad

“Potpisujem zato što ministar nema dovoljno znanja da se bori protiv neistomišljenika po zakonu. Ministar kulture može članove Vijeća razriješiti i prije isteka mandata ako neopravdano ne nazoče sjednicama Vijeća, na osobni zahtjev ili pisani zahtjev predlagatelja iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona te ako su osuđeni za kazneno djelo na bezuvjetnu kaznu zatvora. Iz toga proizlazi da je potrebno zadovoljiti određene uvjete za razrješenje. Iz javno objavljenih zapisnika može se vidjeti da je Povjerenstvo svoj posao obavljalo stručno i odgovorno te da nema osnove za razrješenje”, istaknula je kolegica Ana Benačić iz Zagreba.

Mediji 3 milijuna, fontana 50? Neprofitni mediji su jedna od ključnih grana demokracije i vlast koja kao svoju prvu akciju ukida podršku njima, ugrožava svoj legitimitet unutar demokratskog poretka

“Ministar kulture mora biti osoba koja poznaje temelje ljudske vrijednosti i cijeni slobodu govora!”, poručila je Andrea iz Splita.
“Jer nismo Sjeverna Koreja”, kratko je poručila Mirela iz Jelse.
“Nedopustivo je potpuno proizvoljno raspuštanje povjerenstva, bez ikakve analize i argumentacije, i sve to dok prvi potpredsjednik Karamarko nastavlja mantrati o stručnosti kao ključnom kriteriju za kadrovske odluke ove vlade. Vrlo lako je usporediti životopise i vidjeti da svatko od članica i članova povjerenstva ima daleko više i iskustva i stručnosti na području medija i kulture nego što je to slučaj s novim ministrom kulture”, napisala je Aida iz Zagreba.
“Zbog negiranja temelja Ustava Republike Hrvatske, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija”, objasnila je razloge potpisivanja peticije Ines iz Bjelovara.
“Kontinuitet rada je važan. Transparentnost. Kriteriji odlučivanja. Povjerenje, kredibilitet koji ima vlast a koje se narušava ovakvim odlukama dok se ministru još nije ni zagrijala fotelja. Zbrzano, ideološki obojeno, urušavanje kredibiliteta institucija”, napisao je Goran iz Grožnjana.
Logo Mreže E-net

Logo Mreže E-net

Potpisujem zato što ministar nema dovoljno znanja da se bori protiv neistomišljenika po zakonu

“Mislim da je neprimjereno da je u 21. stoljeću ministar kulture neke zemlje deklarirani fašist, koji to, zbog odziva javnosti i uz podršku stranačkog šefa, pokušava relativizirati”, poručio je Denis iz Ljubljane.
“Jer su komercijalni mediji u Hrvatskoj nažalost na razini ‘žute štampe’, a nezavisni mediji i HRT 3 predstavljaju rijetke civilizirane iznimke”, napisala je Mateja iz Pojatnog.
“Mediji 3 milijuna, fontana 50? Neprofitni mediji su jedna od ključnih grana demokracije i vlast koja kao svoju prvu akciju ukida podršku njima, ugrožava svoj legitimitet unutar demokratskog poretka”, poručila je Sonja iz Berlina.
Peticiju i otvoreno pismo Mreže emancipacije E-net kojim se od premijera Oreškovića traži smjena ministra kulture Zlatka Hasanbegovića možete potpisati ovdje,  a svi koji žele doznati neke bitne činjenice o neprofitnim medijima koje se zlurado propagandno iskrivljuju neka kliknu na tekst: Daje se na znanje: Istine i laži o neprofitnim medijima.
Hvala!

E-net

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI