Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
Sport
Zvonko Jelačić iz JK Zenta pobjednik Državnog prvenstva u Rogoznici (foto)

Zvonko Jelačić iz JK Zenta pobjednik Državnog prvenstva u Rogoznici (foto)

Rogoznički kup, natjecanje modela jedrilica, održan je proteklog vikenda po deseti put.

03

Tijekom vikenda održao se 10. rogoznički kup, Državno prvenstvo radio-upravljanih jedrilica klase IOM (International One Metre), koje je okupilo čak 32 natjecatelja iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Norveške, Rumunjske i Turske.
Riječ je o natjecanju modela jedrilica u čemu je Hrvatska u samom svjetskom vrhu, uz Engleze i Francuze. Pobjednik iz Rogoznice, Zvonko Jelačić, osvojio je primjerice zlatnu medalju 2009. na Barbadosu te srebro na Europskom prvenstvu na Cresu.
U Rogoznici, gdje je cijeloga vikenda trajala borba za hvatanje daška vjetra, održano je prvo šest kvalifikacijskih jedrenja, nakon čega su formirane dvije skupine, zlatna i srebrna. U neizvjesnoj završnici u nedjelju, najvjetrovitijem danu ove regate, Zvonko Jelačić iz splitskog JK Zenta u ukupnom je zbroju bodova zauzeto prvo mjesto zlatne skupine, drugi je bio Ante Kovačević, a treći Mario Škrlj. U srebrnoj skupinu premoć je pokazao norveški natjecatelj Yngve Stender, koji je pobijedio sa 20 bodova više od drugoplasiranog.
Kolika je bila želja natjecatelja za dobrim rezultatima govori podatak da su skoro svi startevi zlatne skupine bili ponavljani zbog preuranjenih kretanja, pa je Regatni odbor morao označavati “crnu zastavu”, odnosno mogućnost diskvalifikacije svakog tko preuranjeno presiječe liniju starta. Ni tako ozbiljne sankcije nisu sasvim ublažile sportske tenzije, pa je nekoliko natjecatelja dobilo diskvalifikacije zbog takvih poteza u posljednjim sekundama predstartnih procedura.
Uz Jedrilice klase IOM, održana je i regata “malih” modela klase Dragon Force 65, u kojoj su sudjelovali najmlađi takmičari iz Primoštena, Rogoznice i Splita, a pobjedu je odnio Teo Stefanovski iz JK Zenta.
Rogoznički kup i ove je godine ogranizirao šibenski JK Val, uz koordinacijsku pomoć članova udruge OKEA te podršku Turističke zajednice Rogoznica, koja je posebno priznanje uručila rumunjskom natjecatelju Gyulu Firenzi, koji već osmu godinu zaredom prevaljuje više od 1200 kilometara kako bi sudjelovao na Rogozničkom kupu.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI