Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
GOSPODARSTVO
Besplatna fotografija više krumpira (foto Wikipedia)

Život je krumpir:
Bogataš kupio fotografiju krumpira za 7,7 milijuna kuna

Besplatna fotografija više krumpira (foto Wikipedia)
Besplatna fotografija više krumpira (foto Wikipedia)
Besplatna fotografija više krumpira (foto Wikipedia)

Život je krumpir, a svijet je pire od krumpira, moglo bi se reći. Evo nečega bizarnijeg i od aktualne hrvatske povijesno-političke zbiljnosti. Naime, neki biznismen je nedavno od fotografa Kevina Aboscha kupio fotografiju krumpira za 750.000 funta ili oko 7,7 milijuna kuna, kako piše Independent, a s oduševljenjem prenose brojni svjetski mediji. Kako se pojašnjava, radi se o fotografiji koja prikazuje “organski uzgojen irski krumpir na crnoj podlozi“. Umjetnički uslikan krumpir tako je postigao puno veću cijenu od portreta nekih holivudskih glumaca i drugih celebrityija s crnom pozadinom.

Irski fotograf Kevin Abosch je inače najpoznatiji po skupim portretima poslovnih ljudi iz Silicijske doline, ali i drugih koji su iz nekog razloga poznati, poput poput Johnnyja Deppa, Boba Geldoffa i Stevena Spielberga, pakistanske aktivistkinje Malale Jusufzai i drugih, kako navodi HINA.

‘Možda je cijena pomalo apsurdna’

Portretirani krumpir je snimljen 2010., a umjetnik Abosch je također zaključio ‘da će se postignuta cijena nekima učinititi pomalo apsurdnom’. Reklo bi se kako je u pravu, barem ako se zna kako bi za tu cijenu u sezoni krumpira u hrvatskom Međimurju, negdje u Čakovcu, mogao kupiti 7,7 milijuna kilograma krumpira, kojima bi jednokratno mogao nahraniti oko 23 milijuna gladnih usta.
Foto-milijunaš (foto youtube)
Foto-milijunaš (foto youtube)
Foto-umjetnik i spretni trgovac je otkrio i kako je došlo do tog neobičnog spoja biznisa, škroba i umjetnosti. Kako je pojasnio The Sunday Timesu, ovoj odluci biznismena koji se oduševio fotografijom krumpira pomogla je ‘čašica vina više‘ u krvi bogatog ljubitelja umjetničke fotografije s crnom podlogom.
Naime, Abosch je nedavno u svom domu u Parizu večerao s bogatim Europljaninom, koji je nakon par čaša vina opazio fotografiju na zidu i kazao kako mu se “stvarno sviđa“.

Vino kupilo fotografiju

Onda je popio još par čaša vina.
– Stvarno bih ovo volio imati – zaključio je s čašom u ruci, zaljubljeno gledajući u krumpir.
– Cijena je dogovorena dva tjedna nakon toga. Najviša je koju sam postigao za izravnu prodaju, a ne onu preko posrednika – pojasnio je fotograf koji se dodatno obogatio uz pomoć jednog krumpira.
Bogataši obožavaju Aboscheve portrete s crnom pozadinom,m pa su ga stoga pozvali na dernek prebogatih i utjecajnih u švicarsko skijalište u Davosu, na priredbu nazvanu Svjetski ekonomski forum.
Inače, fotografija krumpira na crnoj podlozi koja može asocirati na meteor zaustavljen u mrklom svemiru može se vidjeti i na internetu, ali je radije nećemo objavljivati jer ‘nemamo tih para‘.
Nije poznato je li model s fotografije završio u pireu ili je spržen kao pommes-frites.
'Smrt modela' - besplatna fotografija (foto Wikipedia)
‘Smrt modela’ – besplatna fotografija (foto Wikipedia)
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI