Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
EKOLOGIJA
Drvena poučna staza se popravlja

Vransko jezero – poboljšanja u raju za ptice (i posjetitelje)

Drvena poučna staza se popravlja

Drvena poučna staza se popravlja

Drvena poučna staza se popravlja

– Park prirode Vransko jezero kao jedinstveno obalno slatkovodno jezero s vrijednim močvarnim i poplavnim staništem, od iznimne je važnosti za zaštitu ptica i očuvanje bioraznolikosti i kao takvo je uvršteno na Ramsarski popis vlažnih staništa. Upravo zbog njegove važnosti i razvojnih perspektiva Ministarstvo je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo financiranje radova na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove moderne posjetiteljske infrastrukture u vrijednosti od 4 milijuna kuna – ustvrdio je Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode (u odlasku) prilikom obilaska tamnošnjih radova, kako javljaju iz Parka prirode Vransko jezero.

Tamo je, kažu, u tijeku realizacija nekoliko projekata: obnavlja se urušena drvena poučna staza na sjevernoj strani parka (obnovu u iznosu od 2 milijuna kuna u potpunosti financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000), a na području Bašinke traju završni radovi na uređenju pristupa novopostavljenom pontonskom pristanu za prihvat plovila (vrijednost radova 1 milijun kuna).

300 ploča i električni brod

Nadalje, u drugim dijelovima parka se postavlja preko 300 signalizacijskih i interpretacijskih ploča, stalci za bicikle, koševi i kontejneri za smeće te stolovi i klupe.

u_tijeku_radovi_na_posjetiteljskoj_infrastrukturi_vrijedni_4_milijuna_kuna_02

– Putem projekta Zelena linija kojim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava povoljne uvjete financiranja električnih i hibridnih plovila i vozila za parkove, u suradnji sa projektom PARCS kojeg provodi Ministarstvo i UNDP, Parku je odobreno i 3 milijuna kuna za izgradnju električnog broda kapaciteta 60 posjetitelja u cilju povezivanja brodom dvije posjetiteljske cjeline – Prosika – Bašinka (vidikovac Kamenjak) – ističu u PP Vransko jezero.
Park prirode Vransko jezero će, također, uz pomoć Ministarstva dobiti i reprezentativni info centar u Betini gdje će uz NP Kornate, biti prezentirani i ostali parkovi iz okruženja. Kao bitne projekte koji slijede, a kako bi se razvojni potencijali Parka prirode Vransko jezero do kraja iskoristili, u idućem razdoblju trebati će riješiti tri vrlo važna zahvata: elektrifikaciju lokaliteta Prosika, izgraditi vodenu zapornicu na kanalu Prosika u suradnji s Hrvatskim vodama te kupiti lokalitet autokampa Crkvine koji je Prostornim planom planiran za buduće sjedište Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, pojašnjavaju planove.

Raj za ptice na 57 četvornih kilometara

Time će PP Vransko jezero imati zaokruženu infrastrukturu i moći će pružiti kvalitetnu uslugu posjetiteljima, omogućiti održivi razvoj lokalnom stanovništvu, a pri tom raditi na očuvanju najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj, optimistično zaključuju u PP Vransko jezero.
Ribarska kuća na Prosici (foto PP VJ)

Ribarska kuća na Prosici (foto PP VJ)

Inače, Vransko jezero se prostire na oko 57 četvornih kilometara, te se opisuje kao svojevrsni ‘raj za ptice’, ‘izvanredan spoj kopna i vode koji pruža utočište najraznovrsnijim biljkama i životinjama nudeći im sve što je najpotrebnije za život’. Obrastao travom, rogozom, šašem i trskom nalikuje dijelom na travnjak ispresijecan plitkim barama, prekriven trajnim cvijećem sa raskošnim bojama i mnoštvom leptira, vretenaca i ostalih raznovrsnih kukaca što pogoduje životu ptica tijekom cijele godine.
To je područje sa velikom raznolikošću ornitofaune, a do sada je zabilježeno 256 vrsta ptica od kojih 102 vrste gnijezde na području Parka. Među pticama gnjezdaricama nalaze se četiri vrste ugrožene (rizične) na europskoj razini i sedam vrsta ugroženih na nacionalnom nivou. Za neke od tih ptica Park prirode Vransko jezero je jedino gnijezdilište u mediteranskom dijelu Hrvatske. Područje Parka je i vrlo važno odmorište i hranilište za cijeli niz europskih ugroženih vrsta. Na zimovanje redovito dolazi više od 100 000 ptica (!) vodarica.
Park prirode Vransko Jezero (foto TRIS/H. Pavić)

Park prirode Vransko Jezero (foto TRIS/H. Pavić)

Evo na kraju i popis posebnosti parla u nekoliko natuknica:
– najveće jezero u Hrvatskoj
– uz donji tok rijeke Neretve, jedina veća močvara u mediteranskom dijelu Hrvatske
– posebni ornitološki rezervat
– stanište četiri vrste ptica ugroženih na Europskoj razini
– stanište sedam vrsta ptica ugroženih na nacionalnom nivou
– najveća gnijezdeća populacija Malog vranca (Phalacrocorax pygmeus) u Hrvatskoj
– jedino gnijezdilište u mediteranskoj Hrvatskoj za Čaplju dangubu (Ardea purpurea), Veliku bijelu čaplju (Egretta alba), Malu bijelu čaplju (Egretta garzetta), Malog vranca (Phalacrocorax pygmeus)
– obitavanje vrsta uključenih u konvenciju o migratornim vrstama (Bonnska konvencija)
– “hot spot” područje – vrlo velika raznolikost ornitofaune (251 vrsta, 102 vrste gnijezdarica)
– broj vodarica na zimovanju preko 100 000 jedinki
– bogata povijest (prvi nalazi datiraju još 2 000 godina prije Krista).

u_tijeku_radovi_na_posjetiteljskoj_infrastrukturi_vrijedni_4_milijuna_kuna_03

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI