Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
UKRATKO
U zaraćenim zonama 24 milijuna djece bez obrazovanja

U zaraćenim zonama 24 milijuna djece bez obrazovanja

NYHQ2015-3078

Potrebno dodatnih 2, 3 milijarde dolara za obrazovanje u zaraćenim zonama/Foto:UNICEF

Svako četvrto dijete koje odrasta u ratnim zonama nema mogućnosti edukacije, a najteže su pogođeni Južni Sudan, Niger, Sudan i Afganistan, objavio je UNICEF.

U 22 zemlje pogođene sukobima u školu ne ide 24 milijuna djece školskog uzrasta, pokazuje istraživanje UNICEF-a.
U Južnom Sudanu najviše je djece koja ne idu u školu, čak  51 posto, u Nigeru 47 posto, u Sudanu 41, a u Afganistanu 40 posto.
– Kad djeca nisu u školi, prijeti im povećana opasnost zlostavljanja, iskorištavanja i vrbovanja naoružanih skupina –  izjavila  je stručnjakinja UNICEF-a za obrazovanje, Jo Bourne.
– Škola oprema djecu znanjem i vještinama koje su potrebne za ponovnu izgradnju njihovih zajednica jednom kad sukob završi, i kratkoročno im pruža  stabilnost i strukturu da se nose s traumom koju su pretrpjeli – smatra Bourne.
Odrastaju li djeca bez edukacije, njihovi su izgledi u budućnosti crni, ističe UNICEF.
– Onemogućeni u učenju čak i osnovnih vještina čitanja i pisanja, toj djeci prijeti rizik gubitka budućnosti i propuštanja mogućnosti da pridonose ekonomiji i društvima kad odrastu – kazala je  Bourne.
Sektor obrazovanja prima najmanje novca prikupljenog  humanitarnim akcijama. U 2014. godini primio je  samo 2 posto sredstava humanitarne pomoći, objavio je UNESCO.
Ta je organizacija istaknula da je potrebna deset puta veća svota, odnosno dodatnih 2, 3 milijarde dolara za obrazovanje u zaraćenim zonama.
Posebni izaslanik UN-a, za globalno obrazovanje,  Gordon Brown i  UNICEF pozvali su da se uspostavi humanitarna fondacija  za obrazovanje u izvanrednim okolnostima, koja može biti promptno mobilizirana u sukobima, prirodnim katastrofama  i drugim izvanrednim situacijama.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI