Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
KOMENTARI / KULTURA
Tvrđava Barone: Svečano otvorenje u sjeni Noći muzeja

Tvrđava Barone:
Svečano otvorenje u sjeni Noći muzeja

Tvrđava će biti otvorena za javnost u petak, 29. siječnja.

Tvrđava Barone Šibenik

Šibenik je grad snova. Što propalih, što ostvarenih, što onih za koje građani nisu ni svjesni da su ih sanjali. Obnova tvrđave Barone, čija je prezentacija svečanog otvorenja održana danas u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, svakako nije propali san. Štoviše, ako je suditi po konstatacijama s prezentacije, radi se o “višedesetljetnom snu”, pa i o “vječnoj želji”. – Otvaramo drugi šibenski biser i to u tjednu kada ćemo aplicirati i za projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana. Ovo je višedesetljetni san svih Šibenčana i svih zaljubljenika u Šibenik. Ovo je ostvarenje vječne želje da sve tvrđave ožive i obnove – rekao je jutros gradonačelnik Željko Burić, u tjednu u kojem još ni blizu nismo preboljeli SuperUho festival, jedan propali šibenski san.
Viziju o kakvom se snu radi, ima i Nikola Grubić, prvi čovjek “Jurja Dalmatinca”, društva koje je najzaslužnije što “projekt Barone” uopće postoji. – Naš san je postao proširena stvarnost. Naš posao nije gotov s tvrđavom Barone, nastavljamo s Gradom i na obnovi ostalih tvrđava, ponajprije sv. Ivana – kazao je Grubić.
Teško da između nedavno “propalog sna” i “višedesetljetnog sna” koji je postao “proširena stvarnost”, nema nikakve veze. Jednu lošu vijest, standardna je PR tehnika, treba prekriti dobrom viješću. Otvorenje tvrđave Barone svakako jest dobra vijest koja je, u svojoj misiji zaboravljanja loše vijesti možda malo isforsirano i preuranjeno došla. Prema informacijama do kojih je došao TRIS, svi planirani sadržaji na tvrđavi Barone nisu i neće do petka biti postavljeni i u funkciji, iako Matija Bumbak, iz gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, tvrdi da su “radovi  privedeni kraju i da još samo nedostaju stolice i stolovi za svečano otvorenje”.
barone1

S današnjeg predstavljanja svečanog otvorenja tvrđave Barone (Foto: Jozica Krnić)

Otvorenje po mraku

Čudna je i odluka da se otvorenje tvrđave Barone uklopi u međunarodnu Noć muzeja, koja se obilježava baš u petak, 29. siječnja. Time će se, za razliku od razvikanog otvorenja sv. Mihovila, tvrđava Barone utopiti u jednu puno širu i veću priču, stoga joj medijski tretman neće ni izbliza biti onakav kakav zaslužuje projekt, koji bi po riječima Gorane Barišić-Bačelić, voditeljice Odjela za upravljanje fortifikacijskog sustava, trebao biti “prepoznatljiva regionalna turističko-kulturna atrakcija”.
Najzanimljiviji dio otvorenja Baronea vezan je uz sat početka svečanosti. Valjda već i onaj konj koji godinama mirno pase na livadi nasuprot glavnog ulaza u tvrđavu zna da najveća atrakcija Baronea nisu ni hologrami, laseri, muzika niti hrana, već pogled na grad. Otvorenje u 18 sati, po mrklom mraku, ostavit će svečane uzvanike bez tog doživljaja.
Svečano otvorenje tvrđave Barone, za koju se Dino Karađole, predsjednik gradskog TZ-a, nada da će “podignuti Šibenik na ljestvici turističke atraktivnosti”, predviđeno je za petak, 29. siječnja, u 18 sati. Građani će je te večeri moći posjetiti od 21 sat do ponoć, a tijekom prvog vikenda od otvorenja ulaz će biti besplatan. Nakon toga ulaznica će se naplaćivati 50 kuna (vrijedit će i za ulaz u za tvrđavu sv. Mihovila), djeca će plaćati 30 kuna, obiteljska karta bit će 110, a članovi kluba prijatelja tvrđave sv. Mihovil moći će ulaziti besplatno. Zimsko radno vrijeme Baronea bit će od 9 do 17 sati. Ipak, dakle, po danjem svjetlu.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI