Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
KULTURA / REPORTAŽE
Tvrđava Barone: Bijeg u proširenu stvarnost

Tvrđava Barone:
Bijeg u proširenu stvarnost

Šibenik je jučer dobio još jednu obnovljenu tvrđavu.

Barone 17

Pazite se Jure. Jure je drag, za jednog srednjovjekovnog mladića zna puno o Kandijskom ratu, ali malo jezivo izgleda. Jure vas čeka na prvom punktu đira po zidinama tvrđave Barone. Da biste vidjeli Juru, treba vam tablet ili naočale koje predignete na recepciji (ne znamo jesu li besplatne, zaboravili smo pitati). Nakon nekoliko minuta loadanja, downloadanja i upgradeanja sustava, ukaže vam se Jure koji priča o povijesti tvrđave i grada.
Jure je dio „proširene stvarnosti“, tog inovativnog dijela obnove tvrđave Barone o kojemu smo slušali mjesecima. Ukupno je pet punktova „proširene stvarnosti“, koja po defaultu ne mora biti bolja od ove, normalne. Samo je proširena. Usput nam je objašnjeno koja je razlika između virtualne, proširene i hologramske stvarnosti. Zaboravili smo, ali razlike, naravno, ima. Pokušat ćemo vam to predočiti videom koji slijedi, iako za potpuni dojam ipak provjerite sami o čemu se radi. Hvatajte ovaj vikend, besplatan je.

Jednokratno je, za potrebe svečanog otvorenja, na tvrđavi bio i hologram. Barona von Degenfelda hologramski je utjelovio Šime Bubica, ostvarivši tako prvu ozbiljnu ulogu nakon „Matilde“. Hologram, to vam je otprilike isto kao i proširena stvarnost, ali vam ne trebaju naočale, iako je poprilično kul, s njima na glavi, izgledati poput komandanta Date. HRT, Nova i RTL obavili su intervjue s hologramskim von Bubicom, što je, mora se priznati, bio pionirski novinarski eksperiment u globalnim okvirima.
Nova je tvrđava i puna misterija. Vidjeli smo drveni brod, s velikom reklamom proizvođača na jarbolu, a još nismo sigurni što bi gajeta na tvrđavi trebala predstavljati. Vidjeli smo i da nema onih starih, velikih stabala, ali na njihovom mjestu posađena su mlada stabla, koja će isto jednom, kroz koje desetljeće, postati velika. Logika je varljiva stvar, poput medice koju smo sinoć pili kao da je sok, sve do trenutka kad više nismo bili sigurni tko je stvaran, a tko hologram.
Laseri su bili stvarni. U početku smo ih uspoređivali s upaljač-laserima, ali kad su na tvrđavi sv. Mihovila, dolje u gradu, ispisali „950“, više nam nije bilo do ruganja. Zbilja mogu dobaciti, a i izgledalo je dobro. I tvrđava je mijenjala boju k’o lignja, al’ to više nije bilo do lasera.
Šibenik, dakle, slavi 950. rođendan i na poklon je dobio novi restoran na tvrđavi Barone. I sasvim u skladu s novonastalim pesimističnim stavovima o budućnosti ovdašnje kulture, restoran je dan na upravljanje Muzeju grada Šibenika. Stalni postav primijenjene umjetnosti. U restoranu je i „pametni stol“ ili, kako nam je objašnjeno, radi se ustvari o velikom tabletu. Imamo video!

– Spadam u generaciju onih Šibenčana koji su kao mladi ljudi šetali ovim zapuštenim krajolikom i maštali kao studenti da će se netko sjetiti da je ovo naše bogatstvo koje moramo ponuditi nama samima, pa onda i svima onima koji žele učiti našu kulturu, povijest, naš nacionalni ponos. Doživjeli smo to danas – rekao je na svečanom otvaranju gradonačelnik Željko Burić.
Za sve vas koji niste bili jučer – zapušteni krajolik potpuno je sređen, očišćen, prostran, moderan. Potpuno drugačiji od onoga kakvog pamtite. Jedino je veličanstven pogled na grad ostao isti. Samo što više nije besplatan.

 

Fotogalerija Jozice Krnić:
Tags:

VEZANE VIJESTI