Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
GOSPODARSTVO
Davos - banket u žici (foto HINA)

Švicarski banket u žici:
U Davos stižu bankari, predsjednici, naftaši, kraljice, glumci… a na spisku nema mandatara?

Davos - banket u žici (foto HINA)
Davos - banket u žici (foto HINA)

Davos – banket u žici (foto HINA)

Davos, zimovalište u Švicarskoj, i ove je godine (od 20. do 23. siječnja) mjesto održavanja Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum) na kojem se okupljaju čelnici država, premijeri, bankari, multinacionalne korporacije, kraljevi i kraljice, predsjednici, ministri, holivudski glumci, kineski poduzetnici, ljevičari, desničari, zajmodavci, direktori, arapski naftaši, informatičari i mnogi drugi za koje se misli ili koji za sebe misle da su vrlo važni u svijetu.

Kako je već poznato, taj je sastanak stotina glavešina jedna od najstrože čuvanih manifestacija te naravi u svijetu, pa sudionici te švicarske predstave velevažno lamentiraju o svjetskoj sigurnosti i gospodarstvu okruženi bodljikavim žilet žicama, zidovima, barikadama, kamerama, laserima, snajperistima i stotinama svakojako naoružanih čuvara.
Kako barem najavljuju, ove godine će na tom svojevrsnom banketu u žici raspredati o europskoj migrantskoj krizi i terorističkim napadima, a možda ih i više od smrtonosnog nasilja zanima rasprava o naglom padu cijene nafte i usporavanju kineskog gospodarskog rasta. ‘Više zidova, više zatopljenja, manje vode – svjetski rizici u 2016. godini’, jedna je od tematskih cjelina o kojoj će šarolika svjetska skupina ćaskati u mondenom švicarskom skijalištu.

Ni mandatara, ni Biddenove domaćice predsjednice

– Oko 2500 sudionika će se pozabaviti pitanjem u kakvom je stanju svijet – veli Klaus Schwab, šef WEF-a.
Kako se najavljuje, u švicarska brda dolazi SAD-potpredsjednik Joe Biden, a s njime i državni tajnik John Kerry i ministar obrane Ashton Carter, pa njemački predsjednik Joachim Gauck i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, a stižu i grčki premijer Aleksis Cipras, francuski premijer Manuel Valls, švedski premijer Stefan Lofven, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kao i čelnici Iraka, Turske, Nigerije i Afganistana.
S prijašnjeg švicarskog sijela: Clinton, Bono Vox, Gates... (foto: Wikipedia)

S prijašnjeg švicarskog sijela: Clinton, Bono Vox, Gates… (foto: Wikipedia)

Među popisom gostiju koji možete vidjeti OVDJE, nigdje se ne spominje nikakav mandatar, pa ni popularno nazvani mandatar Tim Orešković, ali niti Biddenova nedavna domaćica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica hrvatske države. Doduše, tzv. mandatar je prije par dana bio u sličnom društvu i ambijentu s bankarima u Austriji, premda nitko nije pojasnio tko ga je ovlastio da pred bankarskim korporacijama išta govori o prilikama u državi s 4,3 milijuna hrvatskih državljana.
No zato će, valjda iz markentiških razloga, tamo boraviti glumac Leonardo di Caprio, koji bi među naftašima i krupnim industrijalistima trebao pričati o zaštiti okoliša i domorodačkih naroda, te summitu o klimi u Parizu.
Očekuje se i njegov kolega glumac Kevin Spacey.

‘Svjetska premijera virtualne stvarnosti’

Bit će i priče o insektima koji bi trebali biti ‘tajno oružje za spas hrane‘, o tome ‘što je to uspjeh‘, ali i o tzv. “četvrtoj industrijskoj revoluciji“, koju Schwab opisuje kao “spoj tehnologija diljem fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta koji stvara potpuno nove mogućnosti i dramatične posljedice po političke, društvene i ekonomske sustave”.
Zato će o tome zajedno raspredati direktori Microsofta, Facebooka, Renaulta, Goldman Sachsa, Američke banke i njima sličnima.
Sa sugestivnom fotografijom čovjeka koji na glavi ima nataknutu glomaznu plastičnu napravu, najavljuje se i ‘svjetska premijera virtualne stvarnosti‘, što god to značilo.
– Sve što možeš zamisliti je stvarno – citiraju pritom i Pabla Picassa.
A što su za ovu godinu zamislili priređivači Svjetskog ekonomskog derneka u Davosu, pogledajte OVDJE.
Čovjek s napravom za 'realnost' na glavi (foto: www.weforum.org)

Čovjek s napravom za ‘realnost’ na glavi (foto: www.weforum.org)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI