Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
- Slušaj dobro: od sutra radiš u carini...

Smjena na čelu SOA-e zbog prisluškivanja Z. Mamića?

- Slušaj dobro: od sutra radiš u carini...
- Slušaj dobro: od sutra radiš u carini...

Ilustracija…

Usred halabuke oko novopečenog ministra Mije Crnoje, koji je na tom položaju tek nekoliko dana, a našao se usred više afera, provukla se i vijest o potencijalnoj smjeni Dragana Lozančića, ravnatelja Sigurnosnoobavještajne agencije (SOA-e). Kako se ističe, tu smjenu već dulje vrijeme priželjkuje predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, no za to joj je bio potreban supotpis predsjednika Vlade RH.

Kako to bivši premijer nije želio učiniti, sada se to očekuje od premijera Tim Oreškovića, za kojega se prepotstavlja kako se neće nećkati oko tog supotpisivanja. Kao navodni razlog za smjenu navodi se i slučaj u kojem je zbog sumnji na razne malverzacije SOA pratila i prisluškivala Zdravka Mamića, a koje se onda dogodilo i u vrijeme kada je on u travnju 2015. godine priredio rođendansku zabavu za Kolindu Grabar Kitarović u svojoj raskošnoj kući (!?), kako prenose mediji.
Na pitanja o najavi smjene prvog čovjeka SOA-e Dragana Lozančića, bivši premijer Zoran Milanović je kazao kako to ne smije komentirati,te kako ‘pravu istinu znaju samo on osobno, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Lozančić’.
– Ako se družiš s polusvijetom, ako ti oni organiziraju rođendane i plaćaju kampanju, ni CIA ni FSB , onda ti pomoći nema, i nitko te ne može zaštiti, pa ni SOA – rekao je Milanović aludirajući na vezu Grabar Kitarović s čelnikom Dinama Zdravkom Mamićem, kako javlja HINA..
Ponešto o SOA-i je danas imao za reći i ambiciozni Most, odnosno njihov zastupnik Miro Bulj.
– Most ne želi nadzor nad Sigurnosnoobavještajnom agencijom (SOA), ali inzistira da na njezinu čelu budu profesionalci te će nadzorom utvrditi je li tome tako. Most ne želi nadzor, Most želi profesionalce i da se profesionalno radi. Sigurnosne službe su jedne od najvažnijih službi za nacionalnu sigurnost, one nam ne smiju poslužiti ni u stranačke niti u privatne svrhe – rekao je Bulj novinarima u Saboru, zamoljen da komentira medijske napise da je SOA prateći Zdravka Mamića “usput ozvučila” predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja o tome nije bila obaviještena.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI