Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Skandalozna odluka: Ministar Hasanbegović bez obrazloženja razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije (N1)

Skandalozna odluka:
Ministar Hasanbegović bez obrazloženja razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije (N1)

Novi ministar kulture Z. Hasanbegović je bez obrazloženja 27. siječnja donio Odluku o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije pri Ministarstvu kulture. Ta je, po mnogima skandalozna odluka, smjesta izazvala reakcije, o kojima govori i tekst objavljen na portalu N1, kojeg prenosimo u cijelosti.

razrješenje

“Ako je to tako, to samo potvrđuje da je postojao jak razlog da govorimo o ovom. Ono što nismo mogli tvrditi da je učinjeno, dogodilo se”, komentirao je u petak na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Saša Leković najnoviju odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ministar je, naime, bez jasnog objašnjenja raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016.

“Ili neka da ostavku ili neka ga smijeni premijer ili će se pokazati potpuno nevjerodostojnim”, poručio je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva reagirajući na ovu vijest.

Bez revizije, bez konzultacije, dan nakon što mu se otvorenim pismom obratila Željka Markić, ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je Povjerenstvo za neprofitne medije.

Povjerenstvu je jednogodišnji mandat trebao trajati do listopada 2016. godine, međutim, u prvom tjednu po dolasku Hasanbegovića u Ministarstvo brzopotezno je smijenjeno Povjerenstvo odgovorno za nadzor, izvještavanje i praćenje utroška javnih sredstava u neprofitnim medijima. No, zbilja je neobično ono na što se poziva Hasanbegović.

Kako se navodi u odluci o razrješenju, poziva se na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi: “Ministarstvo kulture i posvjete propisat će kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja” te da Ministarstvo za izvršenje svojih zadaća osniva stručne savjetodavne komisije, međutim, tu se ne navode razlozi razrješenja.
Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ) Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)

‘Prvi potez – napad na medije’

“Vrlo je znakovito da mu je prvi potez napad na treći medijski sektor, odnosno na medije. Ovo mogu tumačiti samo kao pokušaj sužavanja slobode medijskog prostora, kritičkog mišljenja, što puno govori o politici Vlade i Ministarstva prema medijima i viđenju medijskog prostora i kulture”, kazao nam je Hajrudin Hromadžić, član raspuštenog povjerenstva.
Članica Mima Simić navela je da je vrlo znakovito da se ova smjena događa nakon otvorenog pisma Željke Markić ministru, a bez ikakve revizije rada povjerenstva.
Ministarstvo kulture je, podsjetimo, od 2013. godine neprofitnim medijima dodjeljivala razmjerno sićušna sredstva u odnosu na profitne i one osnovane od strane lokalnih samouprava, a poglavito javnu radioteleviziju. Sredstva su se dodjeljivala putem najtransparentnijeg natječaja te vrste, a nadzor je obavljalo upravo spomenuto povjerenstvo.
Željka Markić je više puta prijavljivala Narod.hr, kojemu sredstva nisu dodijeljena.
Do nadležnog ministra, nažalost, nismo uspjeli doći, piše N1.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI