Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
UKRATKO
Kupa odnosi žilet-žicu, ‘smrtonosnu klopku’…

Kupa odnosi žilet-žicu, ‘smrtonosnu klopku’…

žica-hrt

Nabujala Kupa odnosi žicu/ Foto:HRT

 

Novi javni poziv za uklanjanje žičane ograde na granici s Hrvatskom, potpisalo je ovih dana više istaknutih slovenskih javnih osoba, među njima i dva zastupnika u parlamentu, prenosi HINA.  Peticiju da se ona hitno ukloni iz doline rijeke Kupe, kojoj prijete poplave, do sada je potpisalo 5 000 ljudi, uz preko 400 komentara na portalu za e-peticije.

Ograđivanje Slovenije žičanom ogradom je nedopustivo i predstavlja grubo kršenje temeljnih ljudskih prava na slobodno kretanje i na uživanje vlasničkih prava koja su zajamčena ustavom, navode slovenski intelektualci i političari u novom pozivu da se žičana ograda što prije ukloni. Takva ograda, po njihovim riječima, ne može spriječiti prijelaz migranata preko granice, a izaziva štetu. U komentarima uz peticiju najčešće se navodi da je podizanje žice nehumano i da Sloveniju pretvara u koncentracijski logor.
Ograda sa žilet-žicom, predmetom je javnog interesa u Sloveniji zbog očekivanih jakih  kiša  te moguće poplave rijeke Kupe.
Gradonačelnica Črnomelja, gradića u slovenskoj Beloj Krajini čiji je turizam uglavnom usmjeren na rijeku Kupu , potvrdila je  kako  se dio korita Kupe već izlio i zahvatio žičanu ogradu postavljenu na lijevoj strani rijeke.
– Još nismo utvrdili kolika je šteta, ali se bojimo da bi se uz obilnije padaline žica mogla otrgnuti-  kazala je gradonačelnica Mojca Čemas Stjepanovič te najavila kako  razmišljaju o privremenom uklanjanju dijela žičane ograde.

Žilet-žica – ‘smrtonosna klopka’

Snimke Slovenske televizije iz sela Kot i Sodevci, gdje je Kupa već izišla iz korita, pokazuju kako je rijeka odnijela dio žice.
Stanovništvo u dolini Kupe dodatno strahuje i zbog vremenske prognoze koja ovog tjedna najavljuje jake oborine i porast vodostaja.
Nataša Letig Žagar iz turističke zajednice Kostel, najmanje slovenske općine na granici s Hrvatskom, rekla je za portal Žurnal 24 da Kupa za vrijeme jakih pljuskova  može naglo narasti i za pet metara, a tada bi srušena debla i grane drveća u nabujalo korito povukli i smrtonosnu bodljikavu žicu.
– To više nije tehnička zapreka na granici, kako tumači vlada, nego smrtonosna klopka –  izjavila je Letig Žagar.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI