Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
KOMENTARI
Crkva (foto Hina)

Praktični vjernici u nepraktičnoj cipeli:
Na Tajvanu sagradili crkvu u obliku – štikle

Crkva (foto Hina)
Crkva (foto Hina)

Crkva (foto Hina)

Na istočnoj obali Tajvana, u gradu Budaiu, županiji Jaiyi, za koji dan se svečano otvara crkva – u obliku cipele. Preciznije, radi se o 17 metara visokom sakralnom objektu – ženskoj cipeli s visokom potpeticom, odnosno štikli, izgrađenoj uglavnom od 320 komada plavog stakla i metala.

– Crkva će biti otvorena 8. veljače, na kinesku Novu godinu, a svrha joj je privući što više turista u naš kraj, ali i što veći broj vjernica – otkriva Zheng Rongfeng, županijski glasnogovornik.
Investitor u staklenu Shoe-Church, kako je već zovu (mi bi rekli Cipel-crkva), je tamnošnja evangelistička kršćanska crkvena zajednica, koja inače njeguje nešto opušteniju religijsku i vjerničku praksu, nego li u nekim drugim kršćanskim sustavima. No, crkvenjaci su ovdje imali punu podršku lokalnih vlasti, koje se nadaju kako će nova vjersko-tursitička atrakcija biti zamašnjak gospodarskog razvitka njihova kraja.

Cipel-crkva za romantične vjernice

– Crkva bi trebala biti središnji dio jedne raskošne svjetlucavo-romantične atrakcije kakvu bi svaka djevojka poželjela kad mašta o svojemu vjenčanju. Ona će služiti za fotografiranje mladenaca prije vjenčanja, za svadbene ceremonije, a pretpostavlja se kako u njoj neće biti uobičajenih crkvenih obreda osim vjenčanja – pojasnila je Pan Zsuei-ping iz regionalnog ureda za društvene djelatnosti.
Štikla u zalazak sunca

Štikla u zalazak sunca

Kako će na neki način Cipel-crkva biti usko namijenjena za romantične vjernice pred udaju, govori i popis od 100 ukrasnih predmeta i detalja kojima će biti ukrašena njezina unutrašnjost, a vezuju se uglavnom za djevojačke snove o raskošnom vjenčanju, te sretnom bračnom životu.
– Radit će se o stolicama za zaljubljene, figirica kolačića, keksa, cvijeća, javorovog lišća… – dočarava budući interijer Štikle Zheng Rongfeng.
Ipak, nije ovdje riječ samo o pukoj turističkoj zabavi, nego je u pozadini i želja da se mladi privuku u crkvu, odnosno da praktični vjernici rado dolaze u crkvu, koja u ovom slučaju ima obličje nepraktične cipele štikle. Nema razloga da oni koji obožavaju Kristov nauk uporedno s time ne obožavaju i štikle, smatra se.

Za bračnu sreću – štiklom razbij crijep

Inače, priča o Štikla-crkvi nije tako banalna kao što bi neki mogli automatski predmnijevati. Lokalni turistički djelatnici kažu da je crkva svojevrsna posveta stanovnicima regije koji su se pedesetih godina prošlog stoljeća otrovali arsenom iz pitke vode, što je rezultiralo oboljenjem krvnih žila, gangrenom i takozvanom bolešću crnog stopala, zbog čega su mnogima amputirana stopala.
– Među njima je bila i 25-godišnja Tajlađanka koja se razboljela neposredno pred udaju, no otrovala se pa joj je moralo biti amputirano stopalo. Vjenčanje je tada otkazano, a ona se u tuzi povukla u crkvu i tamo ostala do kraja života – kaže legenda iz Tajvana, u kojem se oko 4,5 posto stanovnika izjašnjava  kršćanima, od kojih su katolici i evangelisti zastupljeni u omjeru pola-pola.
Sakralna štikla je već popularna (foto Twitter)

Sakralna štikla je već popularna (foto Twitter)

Navedena bolest se navodno nikada nije pojavila u drugim dijelovima svijeta, kao ni lokalni običaj kada mladenka nogom lupi po krovnom crijepu, razbije ga svojom štiklom i tek onda prijeđe prag mladoženjine kuće, čime je, kažu, osigurana sreća u budućem bračnom životu. Za pretpostaviti je kako bi se ovaj običaj zbog sadržaja koji uključuje i štiklu i razbijanje nečega mogao lako ukorijeniti i na Balkanu.

Broj noge 880

Inače tajlandske praktične vjernike staklena crkva neće koštati puno novca, ako iznos uspoređujemo s cijnom sličnih sakralnih objekata u Hrvatskoj. Kako doznaje BBC, izgradnja sakralne štikle je koštala oko 686 tisuća dolara ili oko 625,7 tisuća eura, što je gotovo deset puta manje nego je procijenjena cijena gradnje nove crkve u slabije razvijenom Kninu.
Ipak, ima i kritičara ove građevine, premda ju turisti već danima opsjedaju i fotografiraju se na gradilištu, ne želeći čekati službeno otvaranje. Neki smatraju da je ona predstavlja degradaciju crkve, ali i da na pojednostavljen način koristi ženski rod. Drugi pak, poput kineskog blogera Lao Fu Qinga, smatraju kako ‘crkva izgleda puno bolje od većine drugih modernih crkvi’.
Nakon štikle, možemo li sada očekivati i sakralne objeke u obliku, na primjer, nogometaške kopačke?
Na koncu, spomenimo i kako bi, s obzirom na dimenzije štikle, zamišljena gigantska mladenka koja je želi obuti morala imati broj noge – 880.
Štikla iznutra

Štikla iznutra

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI