Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
IZDVOJENO
Ilustracija (HINA)

Osnivač ‘fejsa’ bi u 2016. umjetnu inteligenciju koja će mu prijateljima otvarati vrata

Ilustracija (HINA)
Ilustracija (HINA)

Ilustracija (HINA)

Mark Zuckerberg (31), njujorški programer pa onda i osnivač društvene mreže Facebook, donio je novu novogodišnju odluku, kako javlja Reuters i prenosi HINA. U 2016. godini ‘želi izgraditi asistenta s umjetnom inteligencijom koji bi mu pomagao u kućanskim i drugim poslovima‘.

No, čini se kako mu  taj ‘asisent s umjetnom inteligencijom’ ipak neće morati peglati košulje, usisavati dnevni boravak i sjeckati luk za gulaš.
– Možete to zamisliti kao Jarvisa u ‘Iron Manu’, robota iz stripova i filmova američkog izdavača Marvel- pojasnio je zaintreresiranoj javnosti kako bi trebala izgledati ta njegova nova kućanska ‘umjetna inteligencija’.
Taj bi njegov robot trebao razumjeti njegov glas kako bi mogao kontrolirati sve u njegovoj kalifornijskoj rezidenciji, te ‘puštati’ glazbu, regulirati svjetlo i temperaturu, pa otvarati kućna vrata njegovim prijateljima tako što će pogledati njihova lica kada pozvone, kako je napisao osnivač Facebooka. Čim zvone na vrata, očito se ovdje radi o njegovim živim prijateljima, a ne onima s fejsa.
Inače, slični kućni uređaji su već viđeni, a predviđeni su prije više desetljeća u brojnim filmovima.
Mladi Zuckerberg tvrdi kako ćemu razvoj postojeće tehnologije biti ‘intelektualni izazov‘. U tom ‘izazovu’ mu pomažu brojni suradnici, koje može i platiti, budući da se vrijednost njegova navodnog fejsom stečenog bogatstva procijenjuje na oko 36 milijardi dolara.
Njegov Facebook, kojega je, kako kaže priča, prije jedva dvanaestak godina smislio zajedno s Dustinom Moskowiztzom, kolegom s fakulteta u Harvardu, sada je globalna ledina na kojoj svoje fotografije, misli i život izlaže oko milijardu i pol korisnika na čitavom svijetu.
Dok Zuckerbefgu fejs služi za zgrtanje bogatstva i potom kontroliranje kućnih usisavača, televizora i ulaznih vrata, mnogima pruža nadomjestak za nedostatak zbiljskog prijateljavanja sa živim osobama, a neki zaključuju i kako se radi o perfektnom alatu za nadzor komunikacije, životnih nazora i navika stotina milijuna ljudi diljem svijeta, a u kojoj oni sudjeluju dragovoljno.
Inače, prošlih godina je Zuckerberg sebi zadao zadatak da pročita dvije knjige mjesečno, te da nauči kineski jezik.
Nije poznato je li ispunio te zadaće.
J.A.R.V.I.S. (foto Wikipedia)

J.A.R.V.I.S. (foto Wikipedia)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI