Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Oreškovićeva Vlada održava prvu sjednicu bez ministra Mije Crnoje

Oreškovićeva Vlada održava prvu sjednicu bez ministra Mije Crnoje

Crnoja stigao u Banske dvore

Ministar branitelja Mijo Crnoja /Foto:HINA/Damir Senčar

 

Nakon 11-satnog sastanka u Banskim dvorima odluka o političkoj sudbini ministra branitelja Mije Crnoje jučer nije donesena. Hoće li ministar biti smijenjen trebalo bi se znati danas nakon sjednice Vlade na kojoj Crnoja neće sudjelovati.

Na maratonskom sastanku  ministar Mijo Crnoja jučer je premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu podastro dokumentaciju o aferama koje mu se stavljaju na teret. O svemu su jučer konzultirani Vladini pravnici, a danas će vanjski eksperti izraditi izvještaj o cijelom slučaju.
– Taj dokument će premijeru i dvojici potpredsjednika dati sliku jesu li i koliko kršeni zakoni. Kad dobiju izvještaj donijet će odluku o sudbini ministra. Ne žele suditi na temelju medijskih napisa niti na temelju svojih ili Crnojinih procjena. Nego na temelju ekspertnog izvještaja – rekao je sinoć novinarima u Vladi Miljenko Manjkas.

Dnevni red prve sjednice

Vlada premijera Tihomira Oreškovića održati će danas svoju prvu sjednicu, a prva točka dnevnog reda bit će podnošenje izvješća ministara o izvršenoj primopredaji u ministarstvima.
Vlada će, prema dnevnom redu, imenovati nove ministre u stalna Vladina radna tijela te izmijeniti i dopuniti uredbu o svome Glavnom tajništvu radi novog sastava Vlade, kako bi se ustrojila dva ureda potpredsjednika Vlade.
Izmijenit će i dopuniti uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provedbi njihove zaštite i osiguranja. Među štićene osobe II. kategorije bit će uvršteni prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a u III. kategoriju štićenih osoba članovi njihove uže obitelji (supružnici, roditelji, djeca).
Na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vlada će povodom Donatorske konferencije za Siriju i susjedne zemlje, koja će se 4. veljače održati u Londonu, odobriti ukupno milijun eura humanitarne pomoći u razdoblju 2016. – 2020., godišnje do 200.000 eura.
Na dnevnom redu je i odobrenje sredstava na teret proračuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova zbrinjavanja migranata.
Vlada će odobriti i prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica (članica NATO-a i Partnerstva za mir) radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH, koje će se održati tijekom veljače i ožujka.
Sjednica u Banskim dvorima trebala bi početi u 10 sati.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI