Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KULTURA / POLITIKA
Strijeljanje Rade Končara i drugova 22. svibnja 1942. (Foto: Wikipedija)

‘Šira obnova spomenika Radi Končaru i drugovima sredstvima Ministarstva kulture’!?

Strijeljanje Rade Končara i drugova 22. svibnja 1942. (Foto: Wikipedija)
Zid spomen-parka (Foto: Grad Šibenik)

Radovi na zidu spomen-parka (Foto: Grad Šibenik)

Uoči sjednice Hrvatskog sabora na kojoj se, među ostalima, za ministra kulture bira bira član HOP-a i Počasnog bleburškog voda, Grad Šibenik se oglasio o početku izvođenja radova na Spomeniku Radi Končaru i drugovima koje su na Šubićevcu 22. svibnja 1942. godine strijeljali fašisti.

Zanimljivst je da u priopćenju Grada Šibenika naslovlenom s ‘Počelo uklanjanje opasnih ploča sa zidova u Spomen parku Šubićevac’ ističu kako će ‘šira obnova tog spomen-područja pričekati sredstva Ministarstva kulture’.

– Danas su počeli radovi na uklanjanju nestabilnih dijelova zidova, kao i izraslog raslinja, na vrhu zida u Spomen parku Šubićevac. Naime,  kamene ploče su dotrajale i postoji opasnost od njihovog pada što je ozbiljna prijetnja za sigurnost prolaznika. ‘Na inicijativu predsjednika Gradske četvrti Šubićevac, gospodina Stipice Protege, koji nas je upozorio na ovu problematiku, žurno se pristupilo radovima otklanjanja opasnosti po prolaznike, dok će jedna šira obnova tog spomen-područja pričekati sredstva Ministarstva kulture.’, kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta. Izvođač radova, u vrijednosti od 10 tisuća kuna, su 2 Marka, a radovi će biti gotovi do kraja tjedna – stoji u priopćenju Grada Šibenika.
Spomen-park Šubićevac (poznat i pod imenom Spomen-park strijeljanih i spomenik Radi Končaru i drugovima) je memorijalni park u Šubićevcu, predjelu grada Šibenika, gdje su talijanski fašisti od 1941. do 1943. godine pogubili mnoge hrvatske domoljube i antifašiste. U šibenskom zatvoru je do kapitulacije Italije bilo zatvoreno do 6300 ljudi iz okupirane Dalmacije, od kojih je 200 bilo osuđeno na smrt. Njih 43 bilo je strijeljano upravo tu na Šubićevcu, a dana 22. svibnja 1942. godine je s 25 drugova ubijen Rade Končar, tajnik Komunističke partije Hrvatske i organizator partizanskih odreda, kojeg su tom prigodom, prema legendi, upitali želi li tražiti pomilovanje, a on im je odgovorio slavnom rečenicom: “Milosti ne tražim, niti bih vam je dao”. ‘Ovdje su pucali u grudi Partije, ali nisu uspjeli zatrti sjeme njeno’, stoji među ostalim na uklesano na spomeniku  podignutom 1961. godine.  Misli li Grad Šibenik da će novi ministar Zlatko Hasanbegović imati više razumijevanja i novca za spomenik Radi Končaru i drugovima nego što su to imali Andrea Zlatar Violić i Berislav Šipuš?

Strijeljanje Rade Končara i drugova 22. svibnja 1942. (Foto: Wikipedija)
Strijeljanje Rade Končara i drugova 22. svibnja 1942. (Foto: Wikipedija)
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI