Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
IZDVOJENO
Novinarski dom

Novinarsko vijeće časti na braniku domovine, himne i haubice (Forum.tm)

Novinarski dom

Piše: Goran Borković

Novinarski dom

Novinarski dom

Nikola Bajto, novinar tjednika Novosti, još ljetos povodom vojne parade u Zagrebu napisao je satiričnu pjesmu “Lijepa naša haubico” koja ga je odmah koštala kaznene prijave koju su podnijeli iz HSP-a i višesatnog razgovora u policiji, piše Forum.tm.
Od državnog sustava koji je tek nešto više tankoćutan od slona u staklarnici, nešto drugo teško je bilo i za očekivati. Problem je, međutim, što u obrani prava na drukčije mišljenje i satire nije stalo ni Novinarsko vijeće časti, tijelo Hrvatskog novinarskog društva, koje je s pet glasova za i s dva protiv (Veronike Rešković, suradnice Forum.tm-a i Marka Podruga) te s dva izdvojena mišljenja Veronike Rešković i Marinka Jurasića koji je pisao za tiskano izdanje tada još tjednika Forum, a koji nije bio na sjednici, zaključilo kako je kod Bajte u pjesmi “riječ o simplificiranim i paušalnim tezama, koje pritom i dodatno opterećuju (ionako već bremenite) međunacionalne odnose (između Hrvata i Srba) u RH (odnosno između Hrvatske i Srbije), čemu novinarstvo ne bi smjelo služiti, niti bi na takav način smjelo funkcionirati, budući da u svojim nastojanjima, pa i kad se radi o kritici, mora biti konstruktivno, a ne destruktivno i uvredljivo”.
I ne samo to, nego dalje i ovo: “Legitimno je pravo svake države imati svoje oružane snage, kao i slaviti obljetnice oslobođenja svoje zemlje, pogotovo ako je tijekom okupacije okupator počinio i ratne zločine nad okupiranim stanovništvom (mnoge zemlje svijeta, primjerice, svake godine, od 1945. nadalje, slave pobjedu nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu i nitko pritom ne smatra da se time aktualno omalovažavaju Nijemci, Talijani ili Japanci).”

 

Saša Leković, predsjednik HND-a: Podupiremo slobodu izražavanja i autonomnost vlastitih tijela čija mišljenja ne odražavaju i stav HND-a

Raspravljajući po dobivenoj prijavi, Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine sa pet glasova uz dva suprotna, izdvojena mišljenja, odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. godine satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“.
Ta je odluka Novinarskog vijeća časti u suprotnosti sa priopćenjem HND-a od 17. kolovoza 2015. godine, izdanog povodom objave ove pjesmice, u kojem je rečeno da su satirički komentari legitiman oblik slobode govora.
Sukladno Statutu HND-a Novinarsko vijeće časti je autonomno tijelo čije odluke može potvrditi ili promijeniti samo Središnji odbor HND-a na svom redovitom zasjedanju, ali svakako ističemo da mišljenje Vijeća časti ne izražava i stav HND-a u cjelini.
Neupitan je stav HND-a o poštivanju slobode izražavanja unatoč raznim interpretacijama ovoga slučaja, među kojima su i neke nepotpune, netočne, zlonamjerne te uvredljive prema Novinarskom vijeću časti i HND-u.
Jedna od temeljnih odrednica Statuta HND-a jest pravo na slobodu izražavanja, a od svibnja 2015. godine na projektu Centar za zaštitu slobode izražavanja HND okuplja tridesetak odvjetnika iz cijele Hrvatske koji su, uz stalna dežurstva za hitne slučajeve, do sada više od 30 puta pomogli novinarima koji su to zatražili.
Također, sva priopćenja te izjave i postupci čelnih ljudi HND-a potvrđuju jasnu opredijeljenost HND-a za slobodu izražavanja. HND je profesionalna udruga u kojoj se poštuje vlastiti Statut, izabrana tijela autonomno rade svoj posao, a svaka odluka je podložna preispitivanju. (Saša Leković)
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI