Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Novi posjetiteljski centar NP Krka: Visovačka kuća Kuželj

Novi posjetiteljski centar NP Krka:
Visovačka kuća Kuželj

Kuca Kuzelj3

Novi posjetiteljski centar NP Krka na Stinicama/Foto:J.Krnić

Nacionalni park Krka  je na Stinicama, u stoljetnoj šumi hrasta medunca, danas otvorio novi posjetiteljski centar.

Nadomak otočića Visovca, stazom nad kojom se šire grane stoljetnih hrastova, dolazi se do nekadašnje lugareve kuće koja je, nakon potpune sanacije i obnove, postala dio novog posjetiteljskog centra  te mjesto za edukaciju, prvenstveno najmlađih, o autohtonim vrstama šumskog ekosustava na području NP Krka.
Danas otvoreni posjetiteljski centar Visovačka kuća Kuželj okružuje 8 hektara šume hrasta medunca koja je jedna od najcjelovitije očuvanih u Dalmaciji.  Stoljetna šuma je i početak , 8.5 km duge, poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.
Visovačka kuća Kuželj bit će  idealno izletište za djecu  školske dobi u kojem će park, kroz izložbu Lugareva kuća razvijati svoje edukacijske programe i održavati radionice.
Kuca Kuzelj2

Flora i fauna NP Krka prezentirana kroz izložbu Lugareva kuća/Foto: J.Krnić

 

Razvoj cijelog toka Krke

– Ova investicija je još jedan korak u smjeru u kojem želimo ići, a to je  valorizacija  i razvoj cijelog toka rijeke Krke. Razvoj infrastrukture koji će na cijelom području, koje je  jednako lijepo ali puno manje poznato, privući ljude te tako biti i generator razvoja cijelog ovog kraja – kazao je  prilikom otvaranja centra ravnatelj NP Krka,  Krešimir Šakić.
Sredstva uložena u projekt Visovačke kuće Kuželj iznose oko 3  milijuna kuna  od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt sufinancirao s  1,3 milijuna kuna.
U protekle 4 godine u posjetiteljske centre hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, uloženo je 400 milijuna kuna- istaknuo je  pomoćnik ministra zaštite okoliša, Nenad Strizrep.
– Svi ti projekti, kao i ovaj na Stinicama, nisu usmjereni samo na povećanje broja posjetitelja već im je cilj i rasteretiti  glavne parkovne atrakcije kako bi se očuvao njihov osjetljivi  ekološki sustav – dodao je Strizrep.
Podsjećajući kako je prošle godine obilježeno  30 godina od proglašenja područja rijeke Krke nacionalnim  parkom, Strizrep je kazao kako je došlo vrijeme za ponovno pokretanje inicijative  da se Krka stavi na popis svjetske baštine UNESCO-a.
Kuca Kuzelj1

Tri stoljeća života jednog hrasta na izložbi Lugareva kuća/Foto. J.Krnić

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI