Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
KULTURA
Novi broj časopisa Juraj

Novi broj časopisa Juraj

Konferencija Društva 'Juraj Dalmatinac' - Gustav Červar (Foto H. Pavić) (2)

Društvo ‘Juraj Dalmatinac’ predstavilo novi broj časopisa “Juraj”/ Foto; H. Pavić

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac predstavilo je četvrti broj časopisa Juraj koji je posvećen Faustu Vrančiću.

– Nakon serije predavanja o Faustu Vrančiću koje smo organizirali prošle godine -logično je bilo sabrati ih u jedno ovakvo izdanje – kazao je predsjednik Društva Juraj Dalmatinac Nikola Grubić, predstavljajući novi broj časopisa Juraj.
U novom broju časopisa  između ostalog možete doznati više o rodoslovlju obitelji Vrančić o kojem piše prof. Tomislav Pavičić. O osobitostima Vrančićevih tehničkih konstrukcija u vezi s razvojem matematike i njene primjene u znanosti i tehnici, za Juraj, piše dr.sc. Marijana Borić.
Nekoliko crtica o “tajnom životu” Fausta Vrančića otkrio je pisac Omer Rak. O Vrančiću kao filologu i piscu te značaju njegovog petojezičnog rječnika, koji se može nazvati počecima standardizacije hrvatskog jezika, pisao je dr.sc. Josip Lisac.
Gdje se u Šibeniku nalazi Faustova rodna kuća, što je stajalo u Vrančićevoj oporuci, saznati ćete u tekstu dr.sc. Ive Kurelac koja donosi nove spoznaje o životu i djelu Fausta Vrančića.
Diplomirani inženjer strojarstva, Gojko Nikolić u svom članku opisuje neke od Faustovih izuma, a poseban naglasak je na padobran. Vrančićeve skice padobrana uspoređuje sa skicama Leonarda da Vincija analizirajući čiji je zapravo padobran preteča današnjim.
O projektu Memorijalnog centra Faust Vrančić na otoku Prviću, od prve inicijative do realizacije, pisao je dr. Vladimir Lučev.
– Ovaj broj časopisa iscrpno prikazuje život i rad Fausta Vrančića i njegov doprinos cjelokupnoj i kulturi i znanosti – istaknula je članica Društva Mila Kundajica.
– Krajem godine obilježavamo 950. obljetnicu od prvog spomena Šibenika pa će cijeli ovogodišnji ciklus predavanja, koja organizira Društvo Juraj Dalmatinac, biti posvećen upravo toj obljetnici kao i 5. broj časopisa Juraj koji ćemo objaviti krajem godine-najavio je Nikola Grubić.
Prvo predavanje priređuju već ovog četvrtka 28.siječnja u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” s početkom u 18 sati. Predavanje na temu “‘Da queste misere delizie il pensier mio vola agl’ignudi poggi di Sebenico …’ – Tommaseo i Šibenik” održat dr.sc Boško Knežić sa Sveučilišta u Zadru.
– Društvo Juraj Dalmatinac u ovoj godini planira održati ukupno 9 predavanja na kojima će ugledni znanstvenici predstaviti dio bogate povijesti Šibenika – kazao je član Društva Gustav Červar, koji je sudjelovao u odabiru znanstvenika i tema za predavanja koja su dio obilježavanja 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI