Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
POLITIKA
Milanović: Bili smo narodna vlada

Milanović:
Bili smo narodna vlada

Posljednja sjednica Vlade premijera Zorana Milanoviæa

Posljednja sjednica Vlade premijera Zorana Milanovića/Foto:HINA/Denis CERIĆ

Birao nas je, podržavao i ponovno na ovim izborima u velikom broju podržao, hrvatski narod. Vjerujem kako ćemo svi mi, ja sigurno, nastaviti raditi na tome da od Hrvatske napravimo zemlju na koju ćemo zaista moći biti ponosni – kazao je Zoran Milanović na posljednjoj sjednici svoje vlade.

Ekipa koja bi trebala doći zatiče zemlju u puno boljem stanju od onog koje smo mi zatekli, kazao je na početku Zoran Milanović.
– Mi smo zatekli jedan avion koji je bio sa praznim kokpitom, izvan kontrole. Život putnika nije bio ugrožen, ali je bilo vrlo turbulentno i nesigurno. Mi smo tom avionu vratili letnu konfiguraciju i zaustavili negativne trendove velikog pada u 2009. i 2010. godini. Hrvatska ponovno ima gospodarski rast, ima pozitivne sve parametre koji znače uspijeh- kazao je Milanović. Istaknuo je i kako je, prema jednom od zadnjih izvješća Europske Komisije, index poslovnog povjerenja i očekivanja u Hrvatskoj -prvi ili drugi u Europi.
Nakon 4 godine mandata njegove vlade, ustvrdio je Milanović, Hrvatska sigurno nije ono što je bila 2011. godine već je danas bolja.
– Prva stvar koju smo napravili u svom mandatu je bila simbolička, a to je bilo ukidanje onog zakona koji je, po nečijem diktatu, predviđao da ovrha u Hrvatskoj bude privatni biznis. To je bilo prvo što sam, kao čovjek i kao političar, osjećao da se mora vratiti državi i ne dopustiti da se od ljudske muke radi privatni biznis – istaknuo je Milanović.
Sve drugo što je njegova vlada radila, kazao je Milanović, bilo je u cilju zadržavanja socijalnog i standarda ljudi općenito koliko je to bilo moguće u uvjetima reduciranog i strogo kontroliranog proračuna od strane europske Komisije.
Vlada  je pokazala i socijalnu komponentu uvodeći različite mjere pomoći , među kojima je Milanović istaknuo model otpisa dugova, vaučere za plaćanje električne energije te zakon kojim se pomoglo dužnicima u švicarskim francima.
Krčenje šume propisa, ukidanje parafiskalnih nameta, smanjenje poreza na plaću,  potaknulo je novi val potrošnje, kazao je Milanović te dodao kako sa punim pravom očekuje da i zadnji kvartal 2015. godine pokaže visok gospodarski rast u Hrvatskoj.
– Bilo je stvari koje nismo uspjeli napraviti. Htjeli smo rasteretiti državne financije i osoboditi ih nepodnošljivog pritiska nekih kreditnih obaveza kao onih za autoceste. Nikada ih privatizirati, ali usvojiti jedan model po kojem, u sljedećih 20 godina, građani ne bi morali platiti još 4 milijarde eura kamata. Nažalost tu su otpori bili veliki- zaključio je Milanović.
U području ljudskih prava i prava manjina, kako je kazao, njegova je vlada bila tvrda i nepokolebljiva i branila prava slabijih bilo po broju bilo po socijalnom statusu.
-Branitelje smo također uspjeli zaštititi od bilo kakvih daljnjih rezova za razliku od prethodne vlade. Bilo je teško. Sve je to dio političke borbe u kojoj se katkad vrlo često prelazila granica, ne samo dobrog ukusa, nego i ljudskosti – istaknuo je Milanović dodajući kako onaj tko se bavi politikom na takve stvari mora biti spreman.
– Bili smo, imam to potrebu naglasiti nakon svega, narodna vlada. Birao nas je, podržavao i ponovno na ovim izborima u velikom broju podržao, hrvatski narod. Vjerujem kako ćemo svi mi , ja sigurno, nastaviti raditi na tome da od Hrvatske napravimo zemlju na koju ćemo zaista moći biti ponosni. Da Hrvatska bude, kao što smo to puno puta u kampanji rekli, jedna ljepotica koju ćemo ljubomorno čuvati, ali koja se sebe neće stidjeti i na kojoj će nam zavidjeti – zaključio je Zoran Milanović.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI